spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicManagement privat la SNLO !?

    Management privat la SNLO !?

    Reducerea arieratelor statului, restructurarea şi vânzarea companiilor de stat, reprezintă în opinia şefului misiunii FMI Jeffrey Franks o parte din direcţiile prioritare, pe care ar trebui să acţioneze România. Franks avertizează că „a continua să se păstreze în proprietatea statului companii ineficient administrate şi care au o nevoie disperată de resurse dăunează companiilor, angajaţilor şi cetăţenilor României, care trebuie să plătească impozite şi taxe mai mari, pentru că aceste companii nu contribuie la buget cu partea ce le revine”. Surse guvernamentale au precizat pentru Mediafax că Ministerul Economiei a propus FMI ca SNLO să figureze printre companiile care vor avea management privat.

    În declaraţiile făcute la finalul vizitei în România, şeful misiunii FMI a precizat că cea mai dificilă provocare în faţa creşterii este aceea de a implementa reforme profunde la nivelul întreprinderilor de stat, unde este nevoie de o infuzie substanţială de capital şi de management privat, pentru revigorarea acestor întreprinderi. „Pentru ca aceste investiţii să se materializeze este important ca aceste companii să fie suficient de atractive, spre exemplu, prin asigurarea unor preţuri corespunzătoare şi a posibilităţii sectorului privat de a deţine pachete majoritare. În ultimele luni s-au făcut progrese în definirea planurilor de restructurare pentru multe întreprinderi de stat. În alte cazuri, Guvernul a decis să meargă înainte cu privatizarea parţială sau totală pentru a atrage investiţii suplimentare, în sectoarele esenţiale de energie şi de transporturi”, a mai declarat Franks. „A continua să se păstreze în proprietatea statului companii ineficient administrate şi care au o nevoie disperată de resurse dăunează companiilor, angajaţilor şi cetăţenilor României, care trebuie să plătească impozite şi taxe mai mari pentru că aceste companii nu contribuie la buget cu partea ce le revine”, a avertizat reprezentantul FMI. O altă provocare o reprezintă în continuare eliminarea arieratelor „autorităţile au eliminat aproape total arieratele bugetului de sat şi locale şi au realizat o inventariere. Acest exerciţiu a arătat că numai la întreprinderile de stat nivelul arieratelor însumează peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii”, a precizat Franks.

    Reforme la companii

    Cea mai dificilă problemă de rezolvat o reprezintă implementarea de reforme profunde la întreprinderile de stat. În acest sens, şeful misiunii FMI în România a constatat că „s-au făcut progrese pentru multe întreprinderi de stat. În multe cazuri Guvernul a decis să meargă cu privatizarea totală sau parţială. Eu aş încuraja Guvernul să fie mai ambiţios în acest domeniu”. Franks s-a arătat mulţumit de faptul că „autorităţile s-au angajat să aducă în cadrul celor mai mari întreprinderi directori executivi independenţi din sectorul privat şi acest proces se va derula în lunile ce urmează, noii directori urmând a-şi ocupa posturile în anul 2012”. În vizorul delegaţiei FMI s-au aflat şi contractele încheiate cu „băieţii deştepţi”, motiv pentru care Franks susţine că „trebuie să ne asigurăm urgent că toate contractele din companiile de stat din domeniul electricităţi şi gazelor sunt transparente”. Cât despre persoanele care vor fi numite în fruntea companiilor de stat, procesul constă în selectarea de companii de HR recunoscute internaţional şi acestea vor selecta oamenii „încă discutăm despre companiile care vor fi incluse pe această listă. Propunerea noastră este ca cele mai mari companii de energie şi transport să fie incluse pentru management privat. Acolo unde se vor vinde pachetele majoritare, probabil ca noul proprietar va schimba managementul. Vorbim de 15 companii”, a precizat şeful misiunii FMI. Fondul Monetar Internaţional a extins, în noul acord, lista societăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atât pierderile, cât şi arieratele, pentru că unele dintre sunt luate în calcul la bugetul general consolidat.

    Ariton a decis soarta SNLO

    Întrebat dacă înlocuirea managerilor este suficientă, oficialul FMI a arătat că vor exista măsuri suplimentare care să asigure o guvernanţă cât mai bună, una dintre ele fiind operarea de schimbări în Consiliile de Administraţiei. „Există anumite persoane care au poziţii privilegiate acum în anumite companii, dar şi le vor pierde (…).Vom începe să selectăm membrii Consiliilor de Administraţie într-o manieră mult mai obiectivă. Acesta este numai o zonă în care vor exista îmbunătăţiri. Cealaltă este că Guvernul va îmbunătăţi guvernanţa prin reformarea legislaţiei inteprinderilor de stat, pentru a face ca aceste consilii să opereze într-un mod mai obiectiv şi corect”, a afirmat Franks. Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că Ministerul Economiei a propus FMI ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Oltchim şi Hidroelectrica să figureze printre companiile care vor avea management privat. FMI a prezentat însă o altă listă, în care erau incluse toate companiile din sectorul energetic. „Ministerul Economiei a venit cu o listă de patru companii, şi anume SNLO, CNH, Oltchim şi Hidroelectrica. FMI a prezentat însă o altă listă, în care, cu excepţia Termoelectrica, erau toate companiile energetice. La discuţii nu s-a stabilit nimic, dar a rămas ca şefii FMI să discute ei între ei şi să elaboreze o listă clară”, au afirmat surse pentru Mediafax.

    Nemulţumiri sindicale

    Declaraţiile şi avertizările şefului misiunii FMI în România nu au fost bine privite de o parte din liderii de sindicat din Gorj. Preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc a declarat că cea mai bună variantă pentru creşterea competitivităţii şi a profitabilităţii la Complexuri Energetice este ca ele să fie conduse de proprii specialişti. „Actualii manageri cunosc cel mai bine cum funcţionează o termocentrală, de la contractele de energie, până la termenele şi asumările pe investiţii făcute. Dacă aduc un manager privat, cum vor ei, până se acomodează cu unitatea durează. Oamenii noştri sunt cei mai buni specialişti”, a mai precizat Marciuc. Îndoieli are şi liderul de Sindicat de la „Minerul Rovinari”, Marin Golea, care crede că sunt interese ascunse în spatele dorinţei de implementare a managementului privat. „Cred că managementul privat va fi dificil de aplicat la noi. Eu văd ce se întâmplă cu Fondul Proprietatea, care se opune la orice propunere a noastră la orice program de dezvoltare şi investiţii. Pe ei îi interesează doar profitul. Dacă aduc un om neprofesionist, care nu cunoaşte şi nu este de acord cu nimic, nu s-a făcut nimic. La CE Rovinari de când domnul Trotea este şi seful CA s-au finalizat investiţii, s-au luat şi salariile şi unitatea este şi pe profit”, a mai precizat Golea.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: