spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicModernizarea CE Rovinari, scoasă la licitaţie

    Modernizarea CE Rovinari, scoasă la licitaţie

    Complexul Energetic Rovinari a publicat anunţul de înfiinţare al parteneriatului public privat, privind construirea grupului energetic de minim 500 MW. Conducerea CE Rovinari a declarat că, deja a fost scos la vânzare caietul de sarcini, urmând ca până la sfârşitul lunii iulie să aibă loc licitaţia, în vederea selectării consorţiului sau a companiei cu care termocentrala va fi parteneră, la construirea acestui nou grup. În opinia conducerii CE Rovinari, acest nou grup va duce la crearea de noi locuri de muncă, dar şi la o dublare a cererii de cărbune.

    La aproximativ o lună de la întoarcerea din China, acolo unde a participat la o serie de discuţii cu posibilii parteneri chinezi, interesaţi de construcţia grupului energetic de 500 MW, la Complexul Energetic Rovinari lucrurile au început să intre pe făgaşul normal. Ieri, Complexul Energetic Rovinari a publicat intenţia de constituire a parteneriatului public privat, în vederea construirii grupului de minim 500 MW. Conducerea CE Rovinari a precizat că a fost scos la vânzare caietul de sarcini, contra sumei de 2000 lei, urmând ca până la sfârşitul lunii iulie să aibă loc analiza ofertelor şi alegerea celei mai convenabile, pentru termocentrală. Se pare că la negociere, în cadrul evaluării se va analiza oferta financiară a posibilului investitor, care este capacitatea noului grup, dar şi cât de viabil este proiectul. În ceea ce priveşte aportul Complexului, acesta va pune ulterior la dispoziţia investitorului, terenul, clădirile, linia electrică, materia primă-cărbunele, într-un cuvânt aportul termocentralei este în natură. Aportul investitorului şi cel al complexului va face obiectul analizei unei societăţi desemnate în acest sens, care în funcţie de cota de participare a fiecărei părţi va stabili cine va fi acţionarul majoritar. Cu încă un grup de minim 500 MW şi alte patru grupuri de 330 MW, producţia de cărbune necesară funcţionării acestor coloşi se va ridica în următorii ani la 15 mil t /an, în condiţiile în care acum este de 7 mil t /an.

    Chinezii favoriţi şi nu prea

    Intenţia de construire a unui grup energetic de minim 500 de MW a stârnit interesul investitorilor în domeniu, conducerea Complexului Energetic Rovinari primind, până în prezent, cinci scrisori de intenţie în acest sens, două de la companii chineze, una de la o companie japoneză, una de la un consorţiu european şi ultima de la o companie rusă. Proiectul Complexului Energetic Rovinari, de construire a unui grup energetic de minim 500 de MW a făcut ca termocentrala să se afle tot mai mult în atenţia marilor companii internaţionale în domeniu, în special a celor din China. Din analiza scrisorilor de intenţie se poate observa că specialiştii chinezi sunt cei mai interesaţi de această investiţie, ofertele înaintate fiind de la două companii de profil diferite. De altfel, directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea s-a aflat în China la invitaţia posibililor parteneri, pentru a purta discuţii pe marginea proiectului, fără a fi omis faptul că în perioada apropiată se aşteaptă vizita unei delegaţii chineze la termocentrala de pe Jiu. Pe lângă construirea în sine a grupului, societatea mixtă va trebui să monteze şi instalaţia de desulfurare şi cea de captare-stocare a carbonului. O primă estimare indică o cotă de participare a investitorului, cuprinsă între 800 milioane şi un miliard de euro, în funcţie de capacitatea de instalare a noului grup. Directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea a declarat că semnalul dat până acum de către posibilii investitori este unul bun.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: