spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicProcesul directorilor din CEO, întârziat de o angajată a IDP Gorj

    Procesul directorilor din CEO, întârziat de o angajată a IDP Gorj

    Procesul în care directori și foști directori din Complexul Energetic Oltenia sunt judecați, la cererea Fondului Proprietatea, pentru crearea unui prejudiciu de 5 milioane de euro la companie a fost amânat până în luna septembrie. Decizia a venit ca urmare a faptului că expertul contabil desemnat să întocmească expertiza întârzie… cam de un an de zile cu depunerea documentelor. Interesant este, însă, că persoana desemnată să facă această expertiză este și salariată a Întreprinderii de Drumuri și Poduri Gorj. Una peste alta, este de remarcat faptul că acest proces, în face 10 foști membri ai Directoratului CEO dau cu subsemnatul la Tribunal are la bază un prejudiciu de 5 milioane de euro care este cam… inventat de acționarul minoritar al companiei, Fondul Proprietatea.

    complex oltenia 3 RGB

    Un proces „cu greutate”

     

    Fondul Proprietatea a dat în judecată, la începutul anului trecut, 10 foști membri ai Directoratului CE Oltenia, făcându-i responsabili de un prejudiciu cauzat companiei în valoare de circa 200 de milioane de lei, adică aproape 50 de milioane de euro. Prejudiciul ar fi rezultat din deciziile directorilor de a livra cărbune către RAAN Drobeta Turnu Severin, în condițiile în care regia nu a plătit marfa de ani buni. Dauna cauzată bugetului companiei ar fi fost cauzată prin livrările făcute în perioada 1 iunie 2012 – 30 iunie 2013. Acționarul minoritar îi face responsabili pe cei care au girat livrările către RAAN. Este vorba despre fostul Directorat condus de Laurențiu Ciurel, alături de Daniel Antonie, Aurel Medințu și Ion Petroniu, la care se adaugă Daniel Pităroiu, fost adjunct la Divizia Financiară, Veronica Nica, fost director la aceeași divizie. Acestora li se adaugă foștii membri ai Directoratului condus de Constantin Bălășoiu, evident, în frunte cu acesta, în speță Vasile Ogârlaci, fost șef la Divizia Financiară și Marian Motocu, fost director la Divizia Energetică. Fondul cere ca fiecare dintre ei să achite câte 2 milioane de lei, parte a prejudiciului cauzat prin livrarea de cărbune către RAAN.

     

    Prejudiciu inventat

     

    Reclamația făcută de Fondul Proprietatea lasă să se înțeleagă că producătorul de energie ar fi avut o alternativă, respectiv sistarea livrărilor, însă nu a apelat la ea. Lucrurile nu sunt, însă, nici pe departe atât de simple. În vara anului trecut, compania a decis să sisteze livrările, din cauza datoriilor uriașe pe care regia le avea către complex. Regia a dat, însă, compania în judecată, iar procesul s-a încheiat în favoarea sa, CEO fiind obligat, prin decizie definitivă, să alimenteze RAAN cu lignit, pentru că acesta ar fi „consumator captiv” și nu are alt furnizor de combustibil. Compania a acceptat decizia, însă a cerut să i se acorde garanții, pentru cărbunele livrat anterior. Cu toate că suma vizată era de 68 de milioane de lei, un sfert din creanța totală de 242 de milioane de lei, magistrații au respins cererea. Astfel, în prezent, CEO este obligat să livreze fără nici un fel de garanție, cărbune către RAAN.

     

    Proces tergiversat

     

    Această proces în care apar nume cu rezonanță din CEO este caracterizat, însă, de amânări. Cu toate că dosarul este depus pe 21 ianuarie anul trecut, până acum, lucrurile nu au prea evoluat. Astfel, în vara anului trecut abia s-a reușit luarea unei decizii privind numirea unui expert contabil pentru a face o expertiză. A venit, însă, vacanța magistraților, astfel că dosarul a fost repus pe rol în septembrie 2015, evident, fără modificări notabile. Experta a cerut un nou termen pentru a analiza documentele, astfel că s-a ajuns în luna februarie a acestui an când, din nou, s-a cerut o amânare pentru depunerea dosarului de expertiză. Procesul a fost lungit suficient de mult, respectiv până în iunie anul acesta, când magistrații par să se fi plictisit de atâtea amânări, astfel că i-au dat termen expertei pe 7 septembrie să depună dosarul. În caz contrar, riscă o amendă de 700 de lei.

     

    Cine se chinuie cu expertiza

     

    Conform informațiilor afișate pe portalul instanțelor de judecată, expertul contabil desemnat de magistrați să întocmească dosarul se numește Țuțu Iulia Ramona. Aceasta este, printre altele, și expert judiciar dar și mediator. Însă nu acestea sunt job-urile cele mai interesante ci, curios sau nu, faptul că este și salariată a Întreprinderii de Drumuri și Poduri Gorj, pe postul de consilier juridic. Mai mult, în 2015 a fost numită și pe postul de secretar al Adunării Generale a Acționarilor IDP Gorj, luându-i locul Iustinei Văcaru, nimeni alta decât soția fostului prefect Alin Văcaru.

    Mihai Popescu

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: