10.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 11, 2021
AcasăEconomicProgramul de lucru din CEO naște tensiuni între sindicate și administraţie

Programul de lucru din CEO naște tensiuni între sindicate și administraţie

Liderii de sindicat din cadrul FNME s-au declarat nemulţumiţi de programul de lucru, stabilit de administraţia CE Oltenia pentru proprii salariaţi, la sfârșit de an. Deși s-a creat o oarecare stare de tensiune, sindicaliştii spun că aşteaptă bilanțul companiei la zece luni de activitate pentru a decide viitorul program de lucru.

Conform administraţiei, în proiectul programului de lucru stabilit pentru finele anului, salariaţii din activitatea minieră şi energetică ar urma să intre în concediu fără plată din data de 23 decembrie până pe 10 ianuarie. Astfel, dacă pe 23 decembrie minerii ar urma să fie plătiţi cu 75%, zilele de 24, 25, 26 sunt unele libere acordate de către stat, ziua de lucru de 27 decembrie va fi o alta plătită cu 75%, pentru ca zilele de 30-31 să fie libere, dar neplătite. Statul acordă libere pentru data de 1 şi 2 ianuarie 2014, însă, 3 ianuarie ar urma să fie plătită de administraţie tot cu 75% din salariul de bază şi sporul de vechime. Tot 75% din salariu şi sporul de vechime ar urma să primească salariaţii şi pentru perioada 6-10 ianuarie, după care se va relua activitatea. Deşi ieri CE Oltenia livra în sistemul energetic naţional peste 2.000MWh, totuşi rezervele de cărbune în depozite depăşesc 2,6 milioane tone lignit, mult avându-se în vedere faptul că luna decembrie va fi una în care scade consumul industrial la nivel naţional.

Liderii de sindicat, revoltaţi

Liderii de sindicat din cadrul FNME, în special cei din minerit sunt nemulţumiţi de proiectul prezentat de administraţie. Vicepreşedintele FNME, Dumitru Pârvulescu a declarat că nu se poate accepta programul de lucru prezentat de administraţie. „Noi dorim să discutăm programul de lucru la pachet cu eventuala sumă de bani ce s-ar da salariaţilor la finele anului. În situaţia în care banii nu au luat un alt drum, ştim că există o rezervă la fondul de salarii. Nu suntem absurzi, ştim cât de grea este situaţia, că sunt depozitele pline de cărbune, însă, preferăm să aşteptăm rezultatul financiar la zece luni de activitate”, a explicat Pârvulescu. Observaţii la programul de lucru al minerilor pentru sfârşitul de an are şi liderul de sindicat din Bazinul Minier Jilţ Adrian Marciuc. Acesta a declarat pentru Impact în Gorj că trebuie purtate discuţii pe marginea celor două zile de CFS din 30, respectiv 31 decembrie. „Zilele de 30-31 decembrie ar putea fi plătite cu 75%, însă, aşteptăm bilanțul la zece luni de activitate. Nu trebuie omis faptul că salariaţii ar mai fi trebuit să primească încă o zi din cele trei fără plată, iar dacă bilanțul CE Oltenia la zece luni de activitate ar fi unul bun situaţia s-ar putea schimba”, a precizat Marciuc.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -