Acasa / Economic / România susţine iniţiativa de creare a unui fond pentru tranziţie energetică în sprijinul regiunilor afectate de închiderea minelor

România susţine iniţiativa de creare a unui fond pentru tranziţie energetică în sprijinul regiunilor afectate de închiderea minelor

România susţine iniţiativa de creare a unui fond pentru tranziţie energetică, prin care Uniunea Europeană şi statele membre să sprijine concret regiunile afectate de închiderea minelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Mihaela Toader.

Într-un comunicat al ministerului de resort, remis joi Agerpres, se arată că oficialul MFE a participat, la Bruxelles, la Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor, cel mai amplu eveniment public european, desfăşurat anual.

În timpul dezbaterilor, au fost propuse acţiuni care să sprijine regiunile afectate de tranziţie către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv regiunile cu activităţi miniere, cum este cazul, în România, a Văii Jiului.

„Mihaela Toader a susţinut, în intervenţia sa, iniţiativa de creare a unui fond pentru tranziţie energetică, prin care UE şi statele membre să sprijine cât mai concret regiunile afectate de închiderea minelor. Acest fond, a mai arătat secretarul de stat din România, ar putea fi susţinut din resurse noi, la nivel european şi pe deplin corelate cu obiectivele Politicii de Coeziune”, se precizează în comunicat.

Reprezentantul MFE a reamintit că regiunile carbonifere din România se confruntă cu probleme sociale şi economice, care afectează calitatea vieţii cetăţenilor din respectivele regiuni.

„Susţinem obiectivul european pentru o economie curată, însă considerăm că este nevoie de măsuri pe termen lung, finanţate corespunzător, care să sprijine cele mai afectate regiuni de această tranziţie, regiuni ce pot fi reinventate pentru a deveni din nou competitive. Vom sprijini orice iniţiativă care poate reduce decalajele între regiuni şi care oferă posibilităţi reale de dezvoltare”, a afirmat, la Bruxelles, Mihaela Toader.

Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor este un eveniment dedicat Politicii de Coeziune a UE, la care anul acesta au participat aproximativ 9.000 de oficiali europeni, funcţionari, experţi în politici publice şi jurnalişti din toată Europa. Temele de discuţie s-au concentrat pe investiţiile europene derulate pentru dezvoltarea regiunilor şi a oraşelor, care îşi arată capacitatea de a crea dezvoltare şi locuri de muncă, de a implementa Politica de Coeziune a UE (fondurile europene) şi de a demonstra importanţa nivelului local şi regional pentru o bună guvernare europeană.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*