Acasa / Economic / S-a dublat prețul certificatelor CO2, bugetul CEO în balans. Weber: „Statul să subvenționeze o parte din sumă”

S-a dublat prețul certificatelor CO2, bugetul CEO în balans. Weber: „Statul să subvenționeze o parte din sumă”

Bugetul Complexului Energetic Oltenia este zguduit de preţul certificatelor CO2 care aproape că s-a dublat în ultima perioadă. Managerul CEO s-a plâns deja parlamentarilor gorjeni care încearcă să găsească soluții pentru a ajuta compania. Deputatul Mihai Weber susține că statul ar trebui să se implice în această problemă și chiar să subvenționeze o parte din suma necesară achiziționării certificatelor.

Deputatul PSD susține că practica subvenționării este îmbrățișată și de alte state care produc energie pe baza de cărbune. Weber afirmă că deși au existat câteva discuții vis a vis de această modalitate de ajutor pentru CEO, ministrul Energiei este cel care ar trebui să ia în calcul subvenționarea sumelor necesare cumpărării acestor certificate. „Este un lucru extrem de îngrijorător! Acestă creștere înseamnă o sumă foarte mare pe care trebuie să o suporte Complexul Energetic Oltenia. Am avut anumite discuții pe tema respectivă și cred că e bine să adoptăm și noi niste soluții care funcționează și în alte țări. Mă refer aici ca pe lângă o anumită sumă impusă, pe care trebuie să o suporte societatea respectivă, în cazul nostru CEO, restul să fie cumva subvenționat de stat. Este o discuție care trebuie purtată la nivel de Ministerul Energiei. De asemenea trebuie mers cu acestă discuție în Parlamentul European. Chiar am discutat și cu ministrul porblema respectivă și cu managerul CEO -Boza și întradevăr înseamnă o greutate foarte mare pentru companie. Dacă până acum dădeau 6-7 euro pe certificat acum prețul este dublu și vorbim practic de o sumă extrordinar de mare pe care trebuie să o suporte CEO”, a declarat parlamentarul.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*