Salariile tăiate la CE Oltenia, rectificate până în iulie

2
18

Sute de mineri de la Complexul Energetic Oltenia s-au ales cu salariile tăiate, din nou, după ce inspectorii de muncă au stabilit deja că tăierile s-au făcut ilegal. Administraţia şi-a recunoscut vina şi va îndrepta eroarea produsă înainte de controlul ITM. Suspectă este însă atitudinea şefului ITM Gorj, George Romanescu, care deşi a discutat cu administraţia CE Oltenia, de această dată a evitat contactul cu jurnaliştii şi a refuzat să ofere un punct de vedere. Romanescu s-a comportat ca şi când ar fi încercat să ascundă problema deşi, lucrurile s-au lămurit rapid chiar de către reprezentanţii CEO.

Din cauza acestor tăieri salariale s-a ajuns şi la proteste de stradă. Administraţia CEO a susţinut mereu că uniformizarea salariilor este perfect legală însă ITM Gorj a descoperit ilegalitatea comisă în luna aprilie. Ar fi continuat şi acum dacă minerii nu ar fi reacţionat: „Pe martie, un salariat a avut 3.726 lei, pe aprilie, 3.098 iar pe mai tot atât, deci aproximativ 700 de lei luaţi ilegal pentru că nu a semnat actul adiţional”, susţine un sindicalist. Şi nu este singurul în această situaţie: „Continuă acelaşi program cu tăieri la TESA execuţie, adică ingineri, economişti, jurişti care nu au funcţii de conducere. Sunt la Rovinari peste 100 de persoane care au pierdut între trei şi zece milioane. Sunt şi vreo 40 care au câştigat la salariu”, a declarat Constantin Mitrescu. Şefii Complexului Energetic îşi recunosc vina şi promit minerilor că le vor returna banii: „CE Oltenia va respecta măsurile dispuse de Inspectoratul Teritorial de Muncă şi va plăti drepturile salariale celor care nu au semnat actele adiţionale. Data de conformare este 6 iulie 2013. Drepturile salariale pentru luna Mai fuseseră calculate înaintea primirii raportului ITM iar recalcularea în termenii impuşi de ITM nu a fost posibilă în acest interval de timp, motiv pentru care rectificările se vor face ulterior”, a declarat Elena Zamfir, purtător de cuvânt al CE Oltenia. Singurul care a avut o atitudine de neînţeles este chiar şeful ITM Gorj, George Romanescu. Acesta a evitat contactul cu jurnaliştii, a plecat în teritoriu ca să nu-i întâlnească şi, deşi discutase cu Laurenţiu Ciurel, a refuzat să ofere un punct de vedere despre un eventual nou control sau, pur şi simplu, despre starea de fapt care s-a dovedit neintenţionată şi reparabilă de această dată. La CE Oltenia sunt peste 200 de mineri care refuză să semneze actele adiţionale şi care vor să-şi caute dreptatea în instanţă.

Tăierile, contestate în instanţă

Unii sindicalişti preferă intrarea în şomaj tehnic, decât măsurile aplicate de Laurenţiu Ciurel. Mai mult, sindicatele lui Condescu, după ce au cerut din nou un control al ITM la CEO, au acţionat în instanţă decizia privind tăierea salariilor unei părţi din personalul TESA. Liderul de sindicat Constantin Mitrescu a precizat că administraţia a continuat să taie lefurile la TESA chiar şi după primul control al Inspectoratului Teritorial de Muncă. „Acum continuă cu o nesimţire fără margini acelaşi program, cu tăieri de salarii la TESA execuţie. Am reclamat din nou la ITM şi o să facem şi o plângere penală în instanţă din partea Sindicatului Energia Rovinari împotriva Directoratului care a luat aceste decizii. Îi rog pe toţi sindicaliştii şi muncitorii care le-au fost puse în faţă să semneze actele adiţionale pentru tăierea salariilor să nu accepte pentru că vom câştiga în instanţă, îi asigur”, a mai spus Constantin Mitrescu, sindicalist în FNME. Un alt sindicalist şi fost director al Complexului Energetic Turceni, Corneliu Gârjoabă, a anunţat că a făcut plângere la DNA şi Parchetul Judeţean împotriva lui Ion Răuţ, şeful de Resurse Umane din CEO, dar şi a altor directori, pentru tăierea abuzivă a salariilor soţiei, fiului şi nurorii sale, angajate la companie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here