spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicSărbătoare în minerit

    Sărbătoare în minerit

    Ziua de ieri a fost prilej de sărbătoare pentru cei peste 200 de mineri de la Mina Tehomir care, alături de sindicate şi administraţie, au sărbătorit pe cea care îi ocroteşte atunci când coboară în subteran, pe Sfânta Varvara. Evenimentul, unul de o importanţă maximă a fost precedat de o slujbă religioasă ţinută de un înalt sobor de preoţi, în cinstea protectoarei minerilor din subteran, dar şi a acelora care nu se mai regăsesc printre noi.

    Cu o producţie de peste 400.000 de tone, Mina Tehomir reprezintă, la ora actuală, unitatea de subteran care produce tona de cărbune la cel mai mic preţ, cu o puterea calorifică de 1900 kilocalorii/kilogram. Prin producţia zilnică Mina Tehomir este în acelaşi timp eficientă şi profitabilă, rezervele de cărbune ajungând pentru următorii 25 de ani. Directorul Minei Tehomir, Sorin Popescu spune că preliminarul pe anul 2013 este aprobat. La o producţie de peste 450.000 tone cărbune, directorul Popescu speră într-o durată de viaţă lung a subteranului. „Suntem 185 de salariaţi, avem licenţă până la jumătatea anului 2014, însă rezerve sunt suficiente în zona Tehomir”, a spus directorul Sorin Popescu. Asemeni anilor precedenţi ,şi în acest an minerii, sindicatele şi administraţia au participat la sfârşitul săptămânii trecute la slujba religioasă închinată Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor din subteran, dar şi a acelor mineri trecuţi în nefiinţă. Liderul de sindicat- Marin Zamfir ştie foarte bine ce înseamnă să lucrezi în subteran, asta ca urmare a faptului că de la vârsta de 18 ani a coborât sub pământ pentru a da cărbune. Pentru sindicalistul Marin Zamfir ziua de ieri a reprezentat un moment de bucurie. „Suntem bucuroşi că existăm iar în aceşti ani, important a fost acest lucru. Primele date, facilităţile sau salariile au fost situate pe locul doi iar noi trebuie să fim lăsaţi să ne continuăm activitatea. Politicile duse de guverne au fost în defavoarea subteranului, dar noi sindicatele am militat pentru a lungi viaţa acestei mine. Avem producţie, însă, munca este foarte grea”, a explicat Zamfir.

    Marciuc: „Mina Tehomir, importantă în CE Oltenia”

    Cât despre viitor, deşi sunt multe voci care militează pentru o închidere a subteranului din Oltenia, preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni vrea să demonstreze că Mina Tehomir are un cuvânt de spus în Bazinul Minier Jilţ. Cu o licenţă de exploatare până la jumătatea anului 2014, cu multă voinţă şi putere de convingere, liderul minerilor din Jilţ asigură minerii din Mina Tehomir că aceasta va funcţiona ani buni de acum încolo. „Împreună am trecut prin momente bune, dar şi prin momente grele. Este de datoria noastră a sindicatelor să milităm pentru toţii minerii, care aşteaptă condiţii mai bune de muncă, locuri de muncă sigure şi stabile, salarii pe măsura activităţii depuse”, a spus Adrian Marciuc. Cât despre Mina Tehomir, acesta militează pentru menţinerea activităţii din subteran şi a locurilor de muncă. „Mina Tehomir sau Dragoteşti, aşa cum o ştim cu toţii, demonstrează multe…că funcţionează pe profit, că are putere de muncă prin minerii săi, că are un rol important în CE Oltenia prin producţia realizată şi livrată. Din această cauză vom milita pentru prelungirea duratei de viaţă la subteranul Tehomir”, a mai declarat preşedintele Adrian Marciuc. Preşedintele de onoare al Sindicatului Mine Energie Jilţ-Turceni, Ion Ruşeţ, a fost şi el alături de minerii din Tehomir. Emoţionat, acesta a declarat că evenimentul de ieri a fost unul de comemorare, de aducere aminte faţă de foştii colegi. „De la an la an vedem aceleaşi figuri, însă, observăm în plus un fir de păr alb sau o cută pe obraz. Sunt momente în care ne încearcă sentimente umane, îmbătrânim cu toţii, ne aducem aminte de foştii colegi şi suntem tot mai aproape de ei. Sunt momente de comemorare cărora trebuie să le acordăm tot respectul”, a declarat preşedintele de onoare-Ion Ruşeţ.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: