spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăEconomicSenatorul Cristinel Rujan, îngrijorat cu privire la soarta CEO. „Pot să fie...

    Senatorul Cristinel Rujan, îngrijorat cu privire la soarta CEO. „Pot să fie dezechilibre de finanțare”

    Temeri pe subiectul finanțărilor europene ce urmează să ajungă în Gorj, prin Programul de Tranziție Justă. Senatorul PSD Cristinel Rujan susține că actualul Guvern nu dă semne că știe cum să gestioneze problema de la CE Oltenia, acuzând că „activitatea guvernamentală este într-un haos total”.

    Se ridică deja semne de întrebare asupra sumelor care vor veni în județ în vederea renunțării la energia pe cărbune. „Marea pondere și competență în problematica Complexul Energetic Oltenia, a aspectelor de energie, de gestionare a problemelor energetice a României, care sunt de importanță strategică, le are Guvernul României. Însă, Parlamentul poate interveni prin anumite legi, proiecte de legi și amendamente la legi, la aprobarea Ordonanțelor de Urgență emise de Guvernul României, pentru îndreptarea sau ajutarea unor derapaje. În ceea ce privește Programul de Tranziție Justă, este într-o fază, zic eu, încă incipientă, întrucât acesta nu a fost finalizat ca și negociere la Bruxelles. Este ținut cumva și de Planul de Reziliență, care va fi, înțeleg, finalizat în luna aprilie și calibrarea Programului pentru Tranziție Justă va fi și în raport de aceste aspecte, așa că vom putea avea un programul relativ structurat de Tranziție Justă abia spre finalul anului, preconizez eu. Acest Program pentru Tranziție Justă va fi susținut de fonduri pentru tranziție justă. Un program presupune un plan concret de obiective și acțiuni pentru atingerea celor obiective și susținute de un fond care înseamnă banii necesari pentru realizarea lui. Acum, după configurația de principiu, care ar fi o construcție, zic eu, pozitivă și sustenabilă, ar fi în primul rând partea de consultanță și de analiză a situației, practic planurile locale regionale. Apoi, partea de reconversie profesională, formare profesională și, bineînțeles, ultima parte, și cea mai importantă, finanțarea unor antreprenori pentru dezvoltarea unor afaceri ca și modalitate de absorbție a celor care pierd locul de muncă, dar și pentru industria alternativă, care să susțină economic județul Gorj prin, evident, diminuarea activității la Complexul Energetic Oltenia sau, Doamne-ferește, prin schimbarea acestei activități”, spune Rujan.

    „Activitatea guvernamentală este într-un haos total”

    Senatorul PSD este de părere că anumite interese pot influența modul în care banii vor ajunge în Gorj și implicit la Complexul Energetic Oltenia.

    „Sigur că cel mai important rol îl are Guvernul, însă noi, PSD, ne vom implica pentru a ține în corzi, dacă putem spune așa, cu ghilimele, Guvernul, pentru a nu derapa, fie în sensul de a renunța total la energia produsă din combustibil solid, fosil, fie și pentru o construcție corectă a acestui Program pentru Tranziție Justă, mai ales în ceea ce privește județul Gorj, pentru că pot să fie, din diverse interese, dezechilibre de finanțare din fondul total, care va fi stabilit la nivelul județului Gorj, pentru evitarea unor discrepanțe de arondare a unor sume de bani, pentru un echilibru în ceea ce privește modalitatea de stabilire a caietelor de sarcină. Implicarea noastră va fi permanentă și sperăm că pe viitor județul Gorj să fie echilibrat economic. Din ceea ce reiese acum, din activitatea guvernamentală, care este într-un haos total, neputând să vină cu soluții clare și cu explicații, mai ales în ceea ce privește angajații CEO, aceștia dau semne că nu vor putea să coaguleze aceste programe și sperăm ca ieșirea lor de la guvernare să ne dea prilejul să venim cu propunerile noastre concrete. Pentru că avem deja stabilit bugetul alternativ pentru 2021, dar știm foarte bine cum să realizăm și să punem în aplicare acte de asemenea natură, cum ar fi tranziția justă”, a mai declarat senatorul PSD Cristinel Rujan.

    Destructurarea CEO

    Parlamentarul PSD susține că prioritatea Guvernului ar fi ca CE Oltenia să devină principal beneficiar al acestui program. „Este foarte important ca o componentă din aceast program sau un obiectiv al acestui program pentru tranziție justă, cel puțin în ceea ce privește județul Gorj, să fie acela ca CEO să poate fi un beneficiar important al sumelor respective și, bineînteles, prin acte normative colaterale să creeze cadrul juridic necesar ca CEO să devină un beneficiar sigur al acestui program. Se poate întâmpla ca la un moment dat, în ghidul solicitantului, să apară o condiționalitate de natură financiară pe care CEO, de exemplu, să nu o poată îndeplini. Ca tratare, Guvernul are rolul să genereze cadrul juridic pentru ca CEO să devină un beneficiar sigur al acestui program și să poată obține bani din acest fond pentru tranziție justă. Sigur că trebuie încurajați și antreprenorii privați din zonă și nu numai, investitori care au deja în țară sau în Europa afaceri și care pot deveni investitori în zona Gorjului, pe acest fond de tranziție justă, dar și antreprenori autohtoni, care vor să își diversifice activitatea economică sau să își dezvolte activitate economică existentă și care să fie beneficiarii, de asemenea, a acestui fond pentru tranziție justă. Nu trebuie să ne mărginim numai la parcuri fotovoltaice. Cred că programul, atunci când va fi el structurat, pentru că el nu există în acest moment, sunt trei pagini pe siteul Ministerul Fondurilor Europene, extrem de laxe, generale, care nu au nici un suport științific, care nu asigură o perspectivă completă pentru oricine ar dori să se informeze cu privire la aceste aspecte și trebuie să aibă în vedere și dezvoltarea unor industrii de alt tip care să poată să asigure prin sau fără reconversie profesională absorbirea personalului care va fi disponibilizat din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Cel mai important rol și cea mai mare responsabilitate o are Guvernul României care, din păcate nu este responsabil până în acest moment. Toate lucrurile converg în a distruge sau a destructura ușor, ușor, Complexul Energetic Oltenia, fără a fi structurat și stabilizat acest Program pentru tranziție justă. Cu alte cuvinte, dacă vreți, mai întâi terminăm casa și apoi vom construi un nouă, cam așa se spune în linii mari. Cred că ar fi mult mai bine ca întâi să intre în circuitul de finanțare și în traseul de acțiuni pentru atingerea obiectivelor de tranziție și apoi să luăm măsuri care să restructureze Complexul Energetic Oltenia. Până atunci, cred că CEO trebuie susținut și oamenii de acolo să nu își piardă locul de muncă”, a mai transmis parlamentarul PSD.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: