7.5 C
Târgu Jiu
duminică, mai 31, 2020
Acasă Economic Sorin Boza: “Prin acțiunile pe care le facem, demonstrăm că suntem mai...

Sorin Boza: “Prin acțiunile pe care le facem, demonstrăm că suntem mai patrioți decât cei ce își doresc închiderea acestei surse de producere a energiei”

Oficialii polonezi au trimis semnale mixte în ceea ce privește utilizarea cărbunelui de către sectorul energetic, dincolo de 2050. Luni, ministrul mediului a anunțat că Polonia ar putea să renunțe la arderea cărbunelui până în 2050, dacă ar fi extinse alte surse de energie, inclusiv energia nucleară. Ministrul a adăugat însă, că o centrală nucleară ar trebui construită în Polonia în următorii ani.

Pe de altă parte, tot luni, ministrul polonez al energiei, a declarat că mai multe centrale pe cărbune nou construite “vor fi la mijlocul duratei de viață prevăzute”, deci renunțarea la cărbune până în  2050, ar fi greu de realizat. În prezent, aproape 80% din capacitățile din Polonia funcționează pe bază de cărbune, ceea ce a generat numeroase critici, atat din partea organizațiilor din domeniul protecției mediului, cât și a oficialilor europeni.

Sorin Boza: “ Suntem responsabili de 25% din energia țării, dar în același timp suntem responsabili de viața celor 13000 de angajați și familiile lor”

Poziția C.E. Oltenia, reprezentată la acest summit de energie prin Președintele Directoratului Sorin Boza, a fost pentru o “continuare a politicii de decarbonizare, alegând un trend ce va trebui să fie diferit față de trend-urile celorlalte țări, membre ale UE dar asemanator trendului Poloniei cu deadline final de aplicabilitate anul 2040. Argumentele acestei propuneri rezultă din analizele de adecvanță actuale, dar și din planurile de investiții de capacități noi de producție în România.

Totodată, activitatea de interconectivitate cu țările din jurul României, va putea atinge valorile propuse abia după o serie de investiții ridicate în această zonă ce poate asigura importul sau uneori exportul energiei, din și în România.”

Atât Polonia cât și celelalte țări participante la acest summit, printre care și România, prin vocea Președintelui Directoratului C.E.Oltenia, au prezentat planul de reconversie profesională și industrială a zonelor afectate de activitățile de minerit și solicită factorilor decizionali din EU demararea unui proiect global de evaluare a acestor costuri, cât și un masterplan de implementare regională și națională.

C.E. Oltenia a prezentat ieri programul de decarbonizare propus pentru perioada 2020-2030 cât și sursele de finanțare externă necesare alinierii la noile directive europene. „Pentru noi este important să asigurăm stabilitatea energetică națională iar faptul ca sunt voci ce nu iubesc prea mult cărbunele ca și sursă de energie, ne ambiționează să găsim soluții viabile pentru noi ca și companie, dar și pentru țară și regiune. Suntem responsabili de 25% din energia țării, dar în același timp suntem responsabili de viața celor 13000 de angajați și familiile lor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Video: A „încins“ hora în curtea spitalului de fericire că s-a vindecat de coronavirus

https://youtu.be/UIBEWCJ86Bk   Un pacient, în vârstă de 60 de ani, jucat hora în curtea Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, de fericire că a fost externat și...

Bombă pe piața imobiliară din Gorj: sediul BCR a fost cumpărat de un cunoscut om de afaceri gorjean

Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri din județul Gorj a dat lovitura pe piața imobiliară. Ilie Ilinca a achiziționat recent sediul BCR...

Tragedie pentru o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală și bebelușul ei au murit în spitalul din Craiova

Tragedie fără margini într-o familie din Bumbești Jiu. O asistentă medicală a de la Secția Chirurgie a Spitalului Orășenesc Bumbești Jiu a murit la...

Angajată a DGASPC Gorj, confirmată cu COVID-19

O angajată a Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Tg-Jiu a fost confirmată cu noul coronavirus. 21 de angajați ai complexului au...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini