spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicStatul își bate joc de propriile investiții!

    Statul își bate joc de propriile investiții!

    930,7 milioane de lei, adică peste 200 de milioane de euro. Sunt bani care au fost investiţi deja de-a lungul anilor în lucrări hidrotehnice, de către Hidroelectrica, cel mai mare şi mai profitabil producător de energie electrică din România, care vor trebui abandonate dacă Guvernul va aproba un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Apelor şi Pădurilor, arată Economica.net.

    Proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică acum câteva zile se referă la „noi lucrări şi activităţi pe ape sau care au legătură cu apele” şi prevede că nu mai sunt pernise lucrări hidrotehnice la altitudini cuprinse între 800 şi 1.500 de metri pentru ca ţara noastră să se conformeze în acest sens unei directive europene.

    Imediat după publicarea proiectului, mai arată Economica.net, directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea, a spus că firma va fi de obiective de investiţii în derulare, iar aplicarea unei astfel de hotărâri ar însemna abandonarea lor”, a spus Badea. „Vom analiza şi modul în care amenajările existente sunt afectate şi estimăm că impactul este foarte mare, în condiţiile în care majoritatea acumulărilor mari ale noastre sunt la peste 800 de metri altitudine”, a arătat Badea.puternic afectată şi există chiar şi riscul ca ţintele de energie verde asumate de România să nu mai fie atinse.

    „Din păcate, aşa cum arată lucrurile, impactul asupra activităţii noastre este uriaş, întrucât avem o serie de investiții în derulare, iar aplicarea unei astfel de hotărâri ar însemna abandonarea lor”, mai spune acesta.

    Mai mult, „în ultima vreme, există mai multe proiecte de acte normative care afectează Hidroelectrica şi resursele regenerabile hidro. Mai există un proiect prin care se urmăreşte creşterea debitului de servitute, care, la fel, ne va afecta foarte mult. Din păcate, toate aceste proiecte nu au în spate studii care să demonstreze necesitatea lor. Spre exemplu, nu ştim de unde au rezultat aceste cote de altitudine, 800 şi 1.500 de metri. Nu există niciun studiu ştiinţific din care să reiasă ce specii de peşti şi plante sunt afectate. În plus, nu cred să mai existe vreo ţară unde să se procedeze aşa şi nu ştiu cui folosesc toate acestea”, a susţinut şeful Hidroelectrica, citat de publicația menționată.

    El nu a putut da atunci detalii cu privire la valoarea investiţiilor care ar urma să fie pierdute sau la puterea instalată în acele obiective, precizând că a cerut directorilor din ţară date pentru a centraliza şi a prezenta mai departe aceste cifre.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: