Taxa de 2% pentru CEO va fi eliminată

0
32

Taxa de 2% pentru producătorii pe bază de cărbune va fi eliminată. Hotărârea ar urma să fie adoptată în ședința de Guvern de joi, 28 martie. „Joi, în şedinţa de Guvern, va fi un proiect de modificare a OUG 114. Pentru partea de energie, aseară (n.r. – luni seara) am primit propuneri de modificare din partea Ministerului Energiei”, a spus ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Consiliului Concurenţei a trimis un răspuns Ministerului Energiei cu privire la această propunere în care precizează că anularea aplicării taxei de 2% pentru producătorii de energie ar putea fi considerată ajutor de stat: „Un astfel de ajutor de stat ar putea fi justificat pentru activităţile care reprezintă servicii de interes economic general (SIEG), cum sunt serviciul public de alimentare cu energie termică pentru populaţie şi cel pentru siguranţa şi adecvanţa sistemului energetic naţional, în măsura în care această taxă se regăseşte în costurile implicate de prestarea serviciilor, costuri care sunt acoperite de către stat, ulterior, prin acordarea compensaţiei pentru SIEG. Această abordare ar trebui confirmată/agreată cu ANRE. Având în vedere că măsurile de sprijin acordate unor producători de energie pe cărbune (de exemplu Complexul Energetic Hunedoara) sunt în atenţia Comisiei Europene, vă recomandăm consultarea forului european cu privire la propunerea Ministerului Energiei”, se precizează în răspunsul Consiliului Concurenței.

Ministrul Anton: „Avem aviz de la Consiliul Concurenţei“

Ministrul Energiei Anton Anton a spus că există avizul Consiliului Concurenţei pentru scoaterea taxei pentru producătorii de energie pe bază de cărbune: „Contribuţia de 2% se scoate pentru cărbune, preţul gazelor rămâne acelaşi. Avem aviz de la Consiliul Concurenţei. Pe lângă excepţia pe care am avut-o până acum, adică producătorii de energie termică pentru populaţie, am introdus şi producătorii de energie electrică pe cărbune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here