spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicTermocentralele din CEO trebuie retehnologizate până în 2021. Costurile sunt enorme

    Termocentralele din CEO trebuie retehnologizate până în 2021. Costurile sunt enorme

    Potrivit unui raport al Greenpeace, toate termocentralele pe cărbune din România vor necesita modernizări pentru a se conforma noilor standarde de emisie mai restrictive care sunt estimate să coste între 1,6 și 1,9 miliarde de euro. Cum în cadrul Complexului Energetic Oltenia funcționează cele mai mari termocentrale din țară se se preconizează că investițiile în retehnologizarea grupurilor energetice din Gorj și Dolj s-ar ridica la aproximativ un miliard de euro.

    Termenul limită pentru conformarea la noile prevederi europene este anul 2021. „Anul 2017 a adus noi reglementari privind emisiile industriale. Uniunea Europeană tocmai a adoptat o nouă legislație menită să protejeze sănătatea cetățenilor săi prin reducerea poluării emise de industria energetică. Reglementările se referă la reducerea unor poluanți, cum ar fi particulele în suspensie, oxizii de azot, dioxidul de sulf și mercurul, care sunt nocive pentru sănătatea umană. Noile reglementari sunt mai restrictive decât cele din prezent, iar procesul este unul ciclic – limitele de emisie sunt înăsprite odată la 4-6 ani. Termocentralele vor trebui să se conformeze prin investiții în modernizare, iar termenul limită este 2021”, se arată într-un comunicat de presă al organizației Greenpeace.

    30% din energia electrică a României, produsă de CEO

    Investițiile care trebuie realizate pun sub semnul întrebării rentabilitatea termocentralelor pe cărbune, susțin reprezentanții Greenpeace, mai ales că multe grupuri energetice au o vechime considerabilă. „Pentru termocentralele pe cărbune asta nu înseamnă doar cheltuieli adiționale, ci și o recalculare a profitului operațional, pentru a lua o decizie informată dacă modernizarea ulterioară este viabilă din punct de vedere economic sau dacă unitățile pe cărbune trebuie eliminate treptat. Grupurile energetice vor fi nevoite să determine viabilitatea economică a continuării procesului de modernizare, ținând cont de înăsprirea recurentă a standardelor de emisie, dar și de vechimea termocentralelor românești. Marea majoritate (peste 85%) a termocentralelor din România sunt mai vechi de 30 de ani și au ajuns la limita duratei de viață estimate”, se arată în comunicatul Greenpeace.

    Cu toate acesta, CEO a avut în acest an un rol esențial în păstrarea independenței energetice a României. 30% din energia electrică furnizată în sistem a fost produsă de CEO. În cazul în care termocentralele pe cărbune nu ar mai funcționa, România ar fi nevoită să importe energia electrică.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: