Acasa / Economic / Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține Complexul Energetic Oltenia

Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic TurceniMecanismul de sprijin decis de Guvern pentru Complexul Energetic Oltenia, al doilea producător de energie al țării, care va fi negociat cu Bruxelles-ul a fost prezentat de site-ul e-nergia.ro

Timp de zece ani, toți vom plăti până la 10,5 miliarde de lei, pentru a susține Complexul Energetic Oltenia, afectat sever de creșterea costurilor cu certificatele de emisii pe care trebuie să le cumpere pentru a produce energie electrică.  Fără acest sprijin însă, CE Oltenia intră în faliment, iar România este obligată să stingă lumina, scrie site-ul energia.ro

De câteva luni, în piața de energie se vorbește despre intenția Guvernului României de a introduce o schemă de sprijin, care să fie evident agreată de Comisia Europenă, pentru Complexul Energetic Oltenia. CE Oltenia este profund afectată de creșterea prețurilor certificatelor de emisii de CO2, și fără o schemă de sprijin riscă să se închidă, ceea ce înseamnă că România nu își poate asigura consumul de energie electrică, nici cu importuri la valoarea maximă tehnică posibilă.

Pe scurt, Guvernul dorește ca toți consumatorii români de energie electrică să plătească o așa numită taxă de adecvanță CEO, trecută în factura fiecăruia (pe sistemul certificatelor verzi sau a contribuției de cogenerare), timp de zece ani, în perioada 2020-2030, în sumă totală de 10,65 miliarde de lei (maximum), adică peste două miliarde de euro, mai scrie e-nergia.ro

Impactul la consumator: 0,033 lei/kWh (adică 3,3 bani) în primul an, 2020, urmând ca acesta să scadă gradual, până la 0,002 lei/kWh în anul 2030.

“În prezent tarifele reglementate pentru consumatorii casnici sunt de circa 0.412 lei/kWh astfel încât taxa adecvanță-CEO va majora aceste tarife cu 8% în 2020, 4.8% în 2021 și 4.3% in 2022”, potrivit schemei.

Din acești bani, CEO va plăti, an de an, o parte din certificatele de emisii (nu toate) pe care este obligată să la achiziționeze de pe bursa europeană EEX pentru a putea produce energie electrică. Modelarea arată că, în decursul celor zece ani, CEO va plăti din sursele sale proprii 78,8 milioane de certificate, iar din banii strânși din această schemă de sprijin diferența de 67,7 milioane, cifre la care s-a ajuns în urma prognozării producției de energie electrică a Complexului în următorii zece ani.

Evaluarea acestui mecanism de sprijin se va face anual, de către ANRE, iar valoarea acestui ajutor sau perioada de timp pot scădea, în funcție de ce capacitate energetice apar pe piața din România care să înlocuiască termocentralele pe cărbune ale CEO.

Schema de sprijin se bazează pe prognoze riguroase de producție, pe costurile actuale ale CEO pentru fiecare grup energetic, pe situația actuală a prețurilor la energie din piață și a prognozelor, și are în spate inclusiv un studiu de adecvanță al Sistemului Electroenergetic Național, realizat de Transelectrica, care arată că, cel puțin în această perioadă de timp, centralele pe cărbune ale CE Oltenia sunt indispensabile pentru a asigura necesarul de energie electrică al țării.

Totul pentru a putea convinge Comisia Europeană să fie de acord cu această schemă de sprijin pentru susținerea energiei pe lignit produse în Oltenia, în condițiile în care politica Bruxelles-ului este exact inversă: cea de descurajare a utilizării cărbunelui.

2 comentarii

  1. Pentr ce sa platim incompetenta, jaful si hotia din tara? Noi romanii am devenit sclavii banditilor si nemernicilor care dispun de viata noastra!Daca aceasta societate nu poate fi eficienta sunt si alti producatori de energie.Maibine dispare

    • Corect. Daca facem socoteli pana la capat , curentul electric ne costa triplu fata de cel importat. Am spus , daca tinem cont de adevaratele costuri cu exploatarea carbunelui , cu certificatele verzi , cu devastarea mediului etc. Sa nu mai vorbim de furturile comise de politicienii cu afaceri in CEO. Asa ca mai bine cumparam curent electric din import si nu mai taiem mii de hectare de paduri seculare , sa mai mutam dealuri de pamant cautand dupa un carbune prost si scump, de mica putere calorica.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*