spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEvenimentArme și muniție, aduse ilegal din Franța, folosite la braconaj?!

    Arme și muniție, aduse ilegal din Franța, folosite la braconaj?!

    Efective mărite de poliţişti, jandarmi şi pădurari au descins vineri-dimineaţă în toată comuna Padeş. Oamenii legii au periat localitatea în căutarea, cel mai probabil a unor arme, despre care se bănuieşte că ar fi aduse ilegal în ţară, iar localnicii le-ar fi folosit la braconaj. Trei persoane au fost reținute în urma descinderilor și sunt acuzate de săvârșirea mai multor infracțiuni vizate de către oamenii legii.

    Dis-de-dimineaţă localnicii din comuna Padeş s-au trezit cu poliţia la uşă. Zeci de poliţişti, mascaţi, jandarmi, dar şi pădurari au fost angrenaţi în acţiunea de percheziţie, pusă la cale de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Oamenii legii au căutat armament şi muniţie despre care se bănuieşte că ar fi fost aduse de peste hotare. Oamenii din comună s-au speriat la vederea atâtor forţe de ordine: ,,Cum să nu ne speriem, când te trezești cu poliția la ușă cu noaptea-n cap. E normal să te temi de ce poate fi mai rău. Căutau arme și muniție, din câte am înțeles”, spunea unul dintre localnicii din Padeș. Printre persoanele audiate de poliţişti s-a numărat şi primarul comunei Padeş, Mihai Troacă. Asta după ce la sediul Asociaţiei de Vânători Acvila Cernei au fost aduse mai multe trofee, cu maşina unuia dintre directorii asociaţiei. Directorul asociaţiei amintite a declarat că s-a trezit cu echipajele poliţiei la uşă, fiindu-i prezentat un mandat de percheziţie: ,,Au loc verificări la asociație. Le-am pus la dispoziție toate actele, pentru că nu avem nimic de ascuns. Am înțeles că se caută arme aduse din afară ilegal cu care se braconează”, a declarat Ion Ungureanu, directorul Asociaţiei Acvila Cernei.

    Primarul din Padeș, printre cei percheziționați

    Primarul comunei Padeş, Mihai Troacă a declarat că şi locuinţa sa a fost percheziţionată de poliţişti, însă, nu cunoaşte obiectul acestor descinderi. Mai mult decât atât, acesta a menţionat că percheziţii au avut loc în toată comuna, însă, nu ştie ce căutau oamenii legii. La fel ca şi ceilalţi localnici acesta bănuieşte că se căutau arme ilegal deţinute de anumite persoane, mai ales că în urmă cu un an au fost cinci arestări şi confiscări de arme deţinute fără drept: ,,E foarte bine ce caută, pentru că anul trecut au avut loc și arestări pe raza comunei în rândul celor care braconau. Au fost confiscate cinci arme atunci. Și eu am fost percheziționat acasă, dar nu am ce să ascund. Toată comuna a fost împânzită de polițiști, jandarmi și pădurari. Cred că au fost în jur de 400 de oameni”, a declarat primarul Mihai Troacă.

    Trei reținuți

    Potrivit comunicatului remis de Poliția Română au avut loc percheziții în mai multe județe din țară, printre care s-a numărat și Gorjul. La acțiunea de mare amploare au participat peste 200 de poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi poliţişti de la Serviciile Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase de la I.P.J. Gorj, Dolj, Mehedinţi, Constanţa, Caraş-Severin, Hunedoara şi Vâlcea, împreună cu luptători de intervenţie specială şi jandarmi, au efectuat 31 de percheziţii domiciliare, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj. Totul a avut loc în baza autorizaţiilor emise de către Tribunalul Gorj. Astfel, în județul Gorj au avut loc 23, în Dolj au fost două percheziții, în Constanţa trei și Mehedinţi tot trei acțiuni de control. De asemenea, în baza mandatelor de aducere, au fost conduse la sediul Parchetului 13 persoane. Acţiunea a vizat probarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni la regimul armelor, respectiv contrabandă, operaţiuni fără drept cu arme şi muniţii, deţinere ilegală de arme şi muniţii şi braconaj cinegetic. Pentru probarea activității infracționale a suspecților s-a beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale din I.G.P.R. și al D.I.P.I..

    Suspectați că aduc ilegal arme din Franța

    În fapt, în baza datelor şi informaţiilor obţinute începând cu anul trecut, la data de 22 februarie a.c., ofiţerii specialişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane s-au asociat într-un grup infracţional pentru comiterea de infracţiuni. Membrii grupării sunt suspectaţi de sustragerea din străinătate – din Franţa şi introducerea frauduloasă în România a mai multor arme letale de vânătoare şi pistoale cu glonţ fără respectarea prevederilor legale şi vânzarea sau împrumutarea acestora către cunoscuţi şi prieteni din zonele de domiciliu pentru folosirea la comiterea de infracţiuni braconaj, cu violenţă. Concomitent cu efectuarea percheziţiilor domiciliare, au fost efectuate zece controale la persoane fizice şi juridice, deţinători legali de arme, ce au vizat verificarea modului de păstrare şi asigurare a securităţii armelor deţinute. În urma acţiunii au fost descoperite şi indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, opt arme dintre care cinci arme tip WUM, o armă de vânătoare, trei neletale cu gaze şi 109 cartuşe deţinute ilegal. De asemenea, poliţiştii au ridicat 20.480 de euro, 500 de grame de bijuterii din aur, 8 ceasuri şi 21 de monezi ce par a fi confecţionate din aur, ce par a fi confecţionate din aur şi argint, cu valoare istorică (ediţie 1870 şi 1924). Au mai fost găsite şi ridicate 187 petarde, un detector de metale, 17 trofee cervide, 13 capcane metalice, 11 laţuri multifilare, 150 de grame de pulbere fără fum şi 20 de grame de pulbere neagră, precum şi 5,55 kg. carne de vânat, o arbaletă, 3 plase de pescuit (prostovol), o drujbă, un cuţit de vânătoare, o sabie, un binoclu şi 2 bastoane telescopic, precum şi 3 plasme TV, un laptop, 4 hard disck-uri externe, telefoane mobile, aparate foto, un DVD, un circular de mână, 3 bormaşini, un polizor manual şi cd-uri. Totodată, în urma verificărilor efectuate la o asociaţie de vânătoare şi protecţie a mediului, au fost ridicate 56 autorizaţii de vânătoare, documente referitoare la asigurarea pazei fondurilor, precum şi licenţa de funcţionare. De asemenea în baza mandatelor de aducere, au fost conduse la sediul Parchetului 13 persoane, în vederea continuării cercetărilor. Trei dintre acestea au fost reţinute pentru 24 ore, urmând a fi prezentate Tribunalului Gorj, cu propunere de arestare preventivă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: