Acasa / Eveniment / Atac armat la Rampa de descărcare țiței din Bărbătești! Jandarmii, SRI și luptătorii antitero au intervenit

Atac armat la Rampa de descărcare țiței din Bărbătești! Jandarmii, SRI și luptătorii antitero au intervenit

Jandarmi, luptători antitero, pirotehnişti, poliţişti şi pompieri din Gorj și Dolj au contracarat joi, la Bărbăteşti, un atac terorist de amploare la cea mai mare rampă automatizată ce aparţine Sistemului Naţional de Transport al Petrolului prin conducte al CONPET SA, obiectiv de siguranță națională. Din fericire, a fost vorba despre un exercițiu al forțelor de ordine, inițiat de Inspectoratul Județean de Jandarmi Gorj în colaborare cu numeroase instituții.

Exerciţiul de intervenţie antiteroristă de la rampa Bărbăteşti este primul de acest gen desfăşurat în judeţul Gorj şi al 8-lea derulat în ultimii 2 ani de către societatea CONPET, în colaborare cu instituţiile care compun Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT) şi face parte din programul “Siguranţa Energetică a României”, componenta “Securizarea Sistemului Naţional de Transport al Ţiţeiului prin Conducte”. Intervenţia a avut ca scop pregătirea forţelor specializate pentru combaterea unei grupări infracţionale care urmăreşte sustragerea de ţiţei şi producerea de avarii la instalaţiile şi echipamentele petroliere. Unul dintre cele mai interesante momente ale exercițiului a fost intervenția robotului telecomandat de dezamorsare bombe al DIPI Dolj. Jandarmii gorjeni, alături de ceilalți „actori” din exercițiul de joi s-au descurcat excelent, arărând că pot face față oricărei situații.

Grup infracțional surprins în flagrant de jandarmi

Scenariul exercițiului de joi a debutat cu surprinderea unui grup infracţional de cinci infractori care sustrăgeau produs petrolier. Jandarmii i-au avertizat să se predea, unul dintre hoți a fost rănit; a urmat urmărirea infractorilor cu autospeciala IJJ, după ce ceilalţi patru s-au deplasat în viteză cu autoturismul încercând să scape de forţele de ordine. Căile de circulaţie fiind blocate, infractorii au decis să intre în rampa Bărbăteşti și s-au ascuns într-o clădire sperând că aici vor scăpa de jandarmi. Ca urmare a refuzării a activităţii de negociere pe care jandarmeria a încercat să o iniţieze cu aceştia, suspecţii au deschis focul asupra echipei de negociere, activitate care a impus, pentru protecţia forţelor de ordine şi pentru restabilirea activităţii, intervenţia în forţă a structurii specializate antiteroriste şi de acţiuni speciale a Grupării de la Craiova. După extragerea persoanelor, jandarmii au procedat şi la verificarea zonei, descoperind în autoturismul cu care suspecţii s-au deplasat un colet suspect, moment în care IJJ Gorj a pus în aplicare planul de cooperare existent între instituţie şi Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă. Cei de la DIPI Dolj au adus la Grj robotul telecomandat de dezamorsare bombe. „Am participat astăzi la un exerciţiu desfăşurat în comun de către efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Gorj şi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, precum şi de la Direcţia Judeţeană de Informaţii Gorj şi Poliţia Română. Cu toţii am urmărit interoperabilitatea între aceste instituţii în situaţii tensionate, astfel încât să ne asigurăm din timp, să observăm eventuale deficienţe, eventuale discordanţe şi să le remediem în urma briefingului pe care îl vom face”, a declarat prim adjunct al inspectorului şef al IJJ Gorj, Dorel Roşu.

Colaborarea celor de la CONPET cu jandarmii, excelentă!

Reprezentanţii SC CONPET SA au declarat că, în urma colaborării cu efectivele de jandarmi pentru asigurarea pazei în zona Bărbăteşti, fenomenul infracţional este aproape de zero. „Rampa de descărcare a ţiţeiului Bărbăteşti face parte din Sistemul Naţional de Transport Ţiţei prin Conducte, aici se descarcă ţiţeiul provenit din zona Ardeal şi se pompează către rafinăriile din Ploieşti. Sistemul naţional este strategic, iar sistemul de transport totodată reprezintă o infrastructură critică, naţională. Colaborarea cu jandarmii este foarte bună, dat fiind că lucrez de mult timp la această firmă am avut şi serviciu de pază cu firme private şi am ajuns, din cauza unor conjuncturi nu prea plăcute în sensul că fenomenul infracţional ajunsese la cote alarmante, a trebuit să apelăm la jandarmi şi, din acel moment, fenomenul infracţional a fost în scădere, ajungând în momentul de faţă să fie aproape inexistent. Se fură foarte rar, dar capacitatea de intervenţie a jandarmilor şi viteza de reacţie este foarte bună şi au reuşit de-a lungul timpului, împreună cu celelalte instituţii specializate din ţară, să destructureze anumite grupuri infracţionale”, a spus directorul de Dezvoltare Mentenanţă al SC Conpet SA, Silviu Baciu.

Ce se întâmplă la Bărbătești

La rampa de descărcare a ţiţeiului şi gazolinei Bărbăteşti este preluat ţiţeiul transportat pe calea ferată de la rampele Biled (jud. Timiş), Pecica (jud. Arad) şi Salonta (jud. Bihor). De aici, ţiţeiul este pompat cu ajutorul pompelor centrifuge către staţia de pompare automatizată Bărbăteşti, de unde este transportat, mai departe, prin conducte, către rafinăria Petrobrazi. Rampa Bărbăteşti, împreună cu staţia automatizată Bărbăteşti, ambele situate în judeţul Gorj, fac parte din Sistemul de Transport Ţiţei Intern administrat de CONPET S.A. în calitate de operator naţional al Sistemului Naţional de Transport al Petrolului prin conducte. Activitatea în staţia Bărbăteşti se desfăşoară în flux continuu, 24 de ore din 24 şi este asigurată de personal calificat în domeniu. La acest exercițiu au participat următoarele instituții, conform competențelor: CONPET S.A., Inspectoratul de Jandarmi Județean de Jandarmi ,,Tudor Vladimirescu” Gorj, Gruparea Mobilă de Jandarmi ,,Frații Buzești” Craiova, Inspectoratul de Poliție Județean Gorj.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Lt.col. Dumitru Petrescu” al județului Gorj și Direcția Județeană de Informații Gorj și Dolj.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*