Acasa / Eveniment / Copil diagnosticat cu stafilococ auriu la o grădiniţă din Târgu-Jiu

Copil diagnosticat cu stafilococ auriu la o grădiniţă din Târgu-Jiu

Alertă la Grădiniţa Nr. 8 cu Program Prelungit din Târgu-Jiu, după ce un copil a fost diagnosticat cu stafilococ auriu. În urma acestui caz, toţi micuţii de la grupa respectivă au fost duşi la spital pentru a fi testaţi.

Copiii unei grupe au fost testaţi

În momentul de faţă, unităţii şcolare nu i s-a adus la cunoştinţă că micuţul a fost confirmat cu stafilococ auriu. Totuşi, pentru siguranţa copiilor care învaţă aici, s-a dispus testarea acestora, urmând ca rezultatul să stabilească dacă mai sunt şi alţi copii care au această bacterie. „Este vorba de Grupa Mare, acolo au fost nişte zvonuri din exterior şi ştiţi cum sunt părinţii, iar pentru siguranţa copiilor lor am vrut să înlăturăm aceste suspiciuni şi i-am îndrumat să meargă să facă nişte analize. Noi nu avem niciun rezultat în momentul de faţă, dacă am fi avut, sigur că am fi confirmat, dar nu putem să spunem asta dacă nu avem”, a declarat Maria Cârstoc, educatoare Grădiniţa Nr. 8 cu Program Prelungit din Târgu-Jiu.

Nici la cabinetul medical al unităţii de învăţământ nu a ajuns nimeni, părinţii preferând să efectueze exudatul faringian la spital. „Eu pot să vă spun doar că la cabinetul medical nu a venit nimeni cu un exudat care să confirme acest caz, acest microb despre care s-a vorbit. La noi nu s-a prezentat nimeni care să confirme acest lucru, au mai fost cazuri de viroză care sunt frecvente în colectivităţi, în rest nu a fost nimic”, a declarat Lavinia Tolea, asistent medical Grădiniţa Nr. 8 cu Program Prelungit din Târgu-Jiu.

Stafilococul auriu, confirmat în urma testării

Prezenţa microbului a fost confirmată de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Bunica micuţului care are stafilococul auriu a cerut ajutorul medicilor pentru ca acesta să fie testat pentru a se constata dacă este simplu purtător al acestei bacterii sau dacă există şi boli cauzate de stafilococ. În unele cazuri, microbul este inactiv, însă acolo unde se manifestă poate produce infecţii cu puroi sau septicemie. „Am avut o solicitare de la doamna învăţătoare de acolo, care este şi bunica acestui copilul. S-au prezentat la Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, copilul a fost confirmat cu stafilococ auriu. De asemenea, la recomandarea educatoarei s-a făcut o şedinţă cu părinţii şi toţi copiii de la acea grupă s-au prezentat la Laboratorul de analize de la Direcţia de Sănătate Publică pentru a face acest test. Rezultatele încă nu sunt gata, ceea ce vă pot spune este că prezenţa stafilococului auriu nu prezintă un pericol pentru persoana care îl are. Există foarte mulţi purtători sănătoşi de această bacterie, dar nu se manifestă decât în anumite conjucturi. În mod normal, triajul epidemiologic, adică introducerea sau scoaterea din colectivitate a unui copil se face în urma unui examen care ar trebui să ateste prezenţa în organism a streptococului Beta-hemolitic din grupul A, care într-adevăr este periculos şi poate induce foarte multe boli acute sau cronice în dezvoltarea acelui copil şi, bineînţeles, se poate transmite. O să vedem dacă şi ceilalţi copii au acel stafilococ, au fost deja testaţi, este vorba de exudatul faringian, iar rezultatele urmează să vină”, a declarat Marius Boeriu, director DSP Gorj.

Copiilor le va fi eliberat câte un buletin de analiză care să precizeze dacă sunt sau nu purtători ai bacteriei. În urma acestei proceduri, toţi vor merge la medicul de familie, iar dacă va exista un stafilococ şi va fi necesar, vor urma un tratament.

2 comentarii

  1. cristina panait

    Este necesar şi exudatul faringian, pentru că de multe ori acolo se ascunde.

  2. cristina panait

    Exudatul nazal, scuze!

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*