Cum i-a mulțumit un medic gorjean profesorului său de desen din școala generală. „Cum putea să ia în serios niște mâzgălituri?“

0
585

Emil Lăpădat, medic primar, cercetător științific gr. III la Spitalul Clinic de Urgență București, a transmis un mesaj de mulțumire profesorului său de desen din timpul școlii generale, Grigore Haidău, un cunoscut caricaturist gorjean. Mesajul a fost transmis pe pagina de Facebook a medicului din județul Gorj: „Cred că nu i-am mulțumit niciodată Domnului Profesor Haidău, profesorul meu de pictură, a cărui deosebită îndrumare și a cărui bunătate mi-au oferit unele dintre cele mai frumoase clipe din copilăria mea de la 6 ani până la 12 ani. Pe masa mare de lemn din atelierul de pictură ne așteptau orânduite blocurile de desen, acuarelele, pensulele, creioanele, cernelurile, guașele, cărbunele etc, și cum ajungeam ne apucam cu toții de lucru. Portretul lui Tudor Vladimirescu în mărime naturală, cu privirea lui scrutătoare negru-strălucitoare, ne veghea de acolo, de sub sprâncenele negre, de sus, de pe perete. Nu eram noi pandurașii lui? În tot acest timp, Domnul Profesor mergea de la unul la altul și își arăta mulțumirea fața de ce făceam… Și când mă vedea supărat, necăjit, îmi spunea:

-De ce te necăjești?

-Nu-mi place… Nu mi-a ieșit așa cum…

-E foarte frumos, îmi spunea. Când vei fi mare vei vrea să pictezi ca acum. Și n-ai să mai poți!

La sfârșitul orelor ne strângea lucrările cu așa o mare fericire pe chip și cu așa o mare atenție de parcă ar fi fost făcute de Grigorescu, Luchian, Petrașcu, Pallady, de parcă erau niște comori neprețuite. Nu înțelegeam. Cum putea să ia în serios niște mâzgălituri? Acum aș vrea să am acele picturi care participau la expoziții și spre surprinderea mea luau numeroase premii. S-au pierdut pentru totdeauna! Dar ce a rămas este bucuria imensă pe care am resimțit-o tot timpul față de pictură, albume, galerii de artă, muzee, pinacoteci și pentru asta vă mulțumesc Domnule Profesor Haidău!“.

Actualul medic a fost răsplătit cu premiul II la concursul de desene pe asfalt dedicat celei de a II-a Conferințe Naționale a Org. Pionierilor din anul 1975.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here