Acasa / Headlines / Focar de varicela la o grădiniță din Târgu Jiu. 25 de copii s-au îmbolnăvit

Focar de varicela la o grădiniță din Târgu Jiu. 25 de copii s-au îmbolnăvit

53 de cazuri de varicelă au fost înregistrate în unitățile de învățământ din județul Gorj de la începutul anului și până în prezent. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Gorj, la Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor“ din Târgu Jiu a fost declarat în urmă cu două zile un focar, după ce 25 de copii s-au îmbolnăvit.

„Ultimul caz de varicelă este la Grădinița cu program prelungit «Lumea Copiilor», unde au fost înregistrate 25 de cazuri, fiind declarat focar în data de 10 februarie. Celelalte cazuri sunt în grădinițele și școlile din municipiu, precum și la Școala generală din comuna Runcu. DSP Gorj a luat măsuri pentru supravegherea colectivităților, s-a efectuat curățenia și dezinfecția curentă în toate spațiile aferente sălilor de curs și în cele adiacente unității, se fac monitorizări de către cabinetele medicale școlare și sunt monitorizați și copii care au fost diagnosticați. Reintrarea în colectivitate se face doar cu acordul medicului specialist. Îi rugăm pe părinți și aparținătorii copiilor să nu-i ducă bolnavi în colectivitate și pentru a evita îmbolnăvirea și a celorlalți copii“, a spus Elena Pițian, purtător de cuvânt al DSP Gorj

Cum se transmite varicela

Varicela este o boala infecțioasă care se transmite prin contactul cu un bolnav purtător al virusului. Forma cea mai comuna de transmitere este calea aerului, si in unele cazuri contactul cu obiecte care conțin secreții ale bolnavului. „Dacă nu ați avut niciodată varicelă, există riscul de a lua boala prin contactul cu o persoana care are virusul. Un bolnav de varicelă este contagios chiar și înainte de apariția simptomelor bolii, cu 1-2 zile înainte. Erupția apare de obicei la două săptămâni după contactul cu bolnavul de varicelă. Un membru al familiei cu varicelă crește riscul ca, odată cu el, și ceilalți membri care nu au avut varicelă să se îmbolnăvească“, se arată într-un comunicat al DSP Gorj.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*