spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesMedici batjocoriţi la Inspecţia Sanitară de Stat

    Medici batjocoriţi la Inspecţia Sanitară de Stat

    Răbdarea medicilor de familie gorjeni a fost pusă la grea încercare, ieri, când au venit la sediul Inspecţiei Sanitare de Stat să ridice dozele de vaccin ROR. Stocul asigurat de Ministerul Sănătăţii a fost pus la dispoziţia medicilor, dar spre stupoarea acestora, ridicarea dozelor a fost îngreunată de obligativitatea semnării unui contract cu DSP, lucru de care nu se aflase până acum două zile.

    Cu nervii întinşi la maxim şi sătui să-şi aştepte rândul, medicii s-au revoltat, pentru că o informare prealabilă a autorităţilor i-ar fi scutit să piardă pe holuri timp preţios. Mai mult, contractele se multiplicau anevoios, din cauza unor probleme tehnice, pe lângă faptul că unii medici nici nu aflaseră de noua procedură. Pe cât de încinşi erau nervii medicilor, pe atât de calmi păreau a fi ai angajaţilor, obişnuiţi cu poticnelile din sistem şi resemnaţi în a le mai birui.Totuşi, de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică au venit precizările că informarea în teritoriu a fost făcută din timp, dar mai trebuie şi ca medicii să îşi folosesacă laptop-urile primite pentru a-şi citi corespondenţa.

    „Nu există comunicare, dar nici interes”

    Activitatea şi aşa derulată anevoios la nivel de instituţie, fie din lipsă de interes, fie din organizare precară, ieri a fost „reîmprospătată” de un nou capitol, şi nu unul de bun augur. Cu lăzile frigorifice întro mână şi ţinând contractele de semnat în alta, medicii de-abia aveau loc să treacă unii de alţii pe holul de la Sanepid. Puşi să aştepte, medicii aveau însă timp acum să citească anunţul de pe uşa biroului, care le amintea de ceea ce autorităţile cam uitaseră s-o facă, anume de faptul că pot ridica dozele, în baza înregistrării contractului. Şi uite aşa, de la o uşă la alta, medicii erau trimişi să urmeze paşii birocratici. Dincolo de birouri însă, vocile au început să răbufnească pe rând. „Dumneavoastră nu ştiţi nimic, ştiţi numai să anunţaţi nereguli. De ce nu există comunicare, stăm aici şi aşteptăm, că nu aveţi contractele gata, când ne aşteaptă oamenii la cabinete”, a spus răspicat unul dintre medicii revoltaţi, venit de la Crasna. Cum vacanţa se apropie, copiii trebuie vaccinaţi în timp util. Cel puţin acest lucru au sperat medicii care, au preferat să aştepte rezolvarea situaţiei şi să plece cu vaccinurile, decât să bată iar drumul şi să fie din nou ţinta batjocorii din sistem şi a celor care îl strică. „Eu am aflat ieri de pe e-mail de procedura nouă, dar nu mă aşteptam la balamucul ăsta. Mă gândesc şi că am colegi care nu au habar de ce-i aşteaptă aici sau de semnarea contractului. Iar în tot acest timp, administrarea vaccinului ROR ar fi putu fi începută. Nu există comunicare, dar nici interes”, susţine un medic din Urdari.

    „Ce vină avem noi?!”

    Că inspectorii nu fac exces de zel nici în alte situaţii şi îşi coordonează activitatea din birou, când are trebui să fie pe teren, în şcoli sau unităţi de alimentaţie publică, este deja de notorietate şi printre medicii puşi să astepte. O spun chiar ei „Oricum nu îşi dau interesul. Nu le merg calculatoarele şi de-abia se mişcă, ce vină avem noi, după ce că am aflat cum am aflat de schimbare. E josnic ce se întâmplă, ştiau că vom veni după vaccinuri, puteau să se asigure că au multiplicate contractele, numai cât le semnam. Şi cel mai grav e timpul trece în defavoarea copiilor, care nu au nici o vină”, sună concluzia unui alt cadru medical.

    „Dacă nu-şi citesc e-mail-urile…”

    Modificarea procedurii vis-a-vis de achiziţionarea produselor cu titlu gratuit de la minister a fost anunţată de Cseke Atilla, printr-un ordin, la 30 aprilie. Potrivit autorităţilor din Gorj, medicii au fost informaţi din timp că au de semnat acte noi cu DSP, dar nu pot controla ele când şi dacă cei interesaţi îşi citesc e-mail-urile. „Vorbim de o modificare apărută printru ordin de ministru la 30 aprilie, potrivit căreia noi am înştiinţat medicii să vină să semneze contractele. Au laptop-uri primite de la noi, dar dacă nu şi le folosesc…”, a opinat directorul adjunct al DSP, Elena Sfârlează. Beneficiarii campaniei de vccinare şcolară sunt elevii de clasa I, iar administrraea este menită să-i protejeze de rubeolă, oreon şi rujeolă. Reprezentanţii DSP spun că stocul este de aproximativ trei mii de doze, suficient solicitărilor.

    Scot cămaşa

    Ca şi cum ţapul ispăşitor ar fi calculatorul şi ineficienţa utilizării lui de către medici, reprezentanţii DSP încearcă să închidă ochii la precară lor organizare, taman la acelaşi capitol. Indiferent de modul în care au fost înştiinţaţi, medicii au aflat aşa cum ei singuri au spus „prea din scurt”, ca să mai rabde şi hibele tehnice.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: