Meşter olar gorjean, omagiat de cel mai important muzeu al satului din România

0
187

Meşterul olar gorjean, Dumitru Coneru, din localitatea Băleşti, a fost omagiat de către Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti. Activitatea meşterului, care desfăşoară cursuri de olărit pentru elevii care doresc să înveţe acest meşteşug, a fost prezentată pe pagina de Facebook a muzeului:

„Olăritul este unul dintre primele meșteșuguri din istoria civilizației umane. În România, au fost găsite vase din sec. V-IV î.d.Chr. Cei care le-au produs au fost geto-dacii, care au folosit pe scară largă cuptoare de ars ceramică și roți de olărit.

În zilele noastre, sunt câteva zone renumite în olărit, așa după cum vă spuneam vineri. Unul dintre cei mai cunoscuti meșteri olari este Dumitru Coneru,din comuna Bălești, judeţul Gorj. S-a născut în vestitul sat de olari Găleșoaia, care a dispărut în urma exploatării miniere din zonă. Ne spunea acum ceva timp ca pământul din Găleșoaia era binecuvântat, iar în vremea copilăriei sale, acum mai bine de 70 de ani, în fiecare casă se găsea câte o roată de olar deoarece aproape toate familiile practicau acest meșteșug. Satul Găleșoaia a fost strămutat între anii 1988 și 2010.

Activitatea mesterului Coneru este apreciată de Școala Populară de Artă Târgu Jiu care îl promovează la târgurile naționale și internaționale și care încearcă să asigure continuitatea meșteșugului prin cercul de olărit organizat la Școala generală din satul Cornești, comuna Bălești, jud. Gorj unde meșterul predă copiilor arta olăritului încă din anul 2013“.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here