spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesTelegramele Wikileaks, confirmate în Gorj

    Telegramele Wikileaks, confirmate în Gorj

    Conform site-ului Wikileaks, sistemul energetic din România este vulnerabil corupţiei. În acelaşi site american apar note interne din documentaţiile înaintate Ambasadei SUA prin care se menţionează faptul că „grupuri de interese au încercat îndelung să controleze resursele energetice locale şi că anumite combinate chimice din România sunt competitive doar datorită energiei ieftine”. Încă din 2004, prin încheierea contractelor bilateral, băieţii deştepţi au început să-şi facă simţită prezenţa în judeţ, pe piaţa energetică a Gorjului. În 2007, Infonews a relatat faptul că „anumite persoane din conducerea AVAS au intervenit pe lângă directorii Cet-urilor Turceni şi Rovinari în favoarea firmelor Energy Holding şi Arelco Distribuţie.

    Specialiştii susţin că prin contractele cu negociere directă, firmele intermediare pot obţine preţuri mai mici decât pe Bursă. Un raport de anul trecut al corpului de control al ministrului Economiei a scos la iveală profiturile de milioane de euro ale samsarilor energiei româneşti. Dacă firmele intermediare obţin prin negociere directă măcar 0,5 eurocenţi/KW mai puţin decât pe Bursă, câştigă sume uriaşe. Tot în Infonews se mai arata în 2007 că lista „deştepţilor” de la Turceni şi Rovinari era lungă. „În 2006, un raport al corpului de control al Ministrului Economiei, semnala numeroase nereguli. Rezulta faptul că intermediarii plasaţi între societăţile Hidroelectrica şi Electrica au avut profituri uriaşe, după ce cumpăraseră energie la preţuri mult mai mici decât costurile de producţie şi o revindeau la preţuri mult mai mari. „Băieţii destepţi” care au avut contracte privilegiate încheiate cu CE Turceni au fost Euro PEC, Green Energy, Energy Holding şi Beny Alex SRL”, se specifica în materialul realizat.

    Intervenţia „băieţilor deştepţi”

    „Una dintre concluziile importante ale raportului de control a fost aceea că vânzările de energie electrică prin intermediul complexurilor de la Turceni şi Rovinari au dus la un transfer de profit din sectorul de stat în cel particular, estimate în trimestrul I 2006, la peste 5 milioane de euro”, se mai arată în ediţia Infonews. Acuzaţii grave la adresa băieţilor deştepţi din energie a făcut de nenum ărate ori şi preşedintele FNME Marin Condescu , care la una din conferinţele de presă a declarat că „un milion de euro pe zi pe care-l încasează băieţii deştepţi, asta este miza, de aceea înfiinţarea ELECTRA a întâmpinat atâta opoziţie” . Atribuite prin încredinţare directă, prin negocieri bilaterale contractele de energie cu băieţii deştepţi le au adus acestora sume importante de bani. Toate aceste firme nu au facut altceva decat să o revândă către „Electrica” la sume cu mult mai mari, chiar şi cu 50%, câştigând milioane de euro . „Prin simple intermedieri se castigau milioane de euro pe zi”, susţinea Marin Condescu, liderul sindicatului Companiei Nationale a Lignitului Oltenia.

    Corupţia din energie

    Parlamentarii gorjenii, dar şi liderii de sindicat din energie au susţinut existenţa corupţiei din sistem, fenomen ce apare şi în declaraţiile apărute pe site-ul Wikileaks. Liderul de sindicat de la Minerul Rovinari, Marin Golea a declarat că „de ani de zile, domnul Condescu a tras semnale de alarmă. Directorul Dondera a fost singurul care a avut curajul să contacteze purtătorii de portofolii de contracte să renegocieze preţurile, la complex era o situaţie nefavorabilă economic. A reuşit iar băieţii deştepţi s-au retras. Toată energia se vinde prin ANRE şi OPCOM, se scot pachete de energie la vânzare. Ei nu mai cumpără şi fac speculă, Ungaria –Bulgaria, iar noi ne chinuim pe piaţa de a doua zi”. Că există corupţie în sistemul energetic, încă din 2004, acest lucru a fost confirmat şi de către o parte din parlamentarii democrat-liberali, iar senatorul Toni Mihail Greblă a precizat că „sigur că în sistemul energetic se învârt multe interese. Susţin că există în continuare băieţii deştepţi”. De altfel, într-una din declaraţiile făcute, preşedintele Comisiei Juridice din Senat declara faptul că „după vamă, să fie verificaţi băieţii deştepţi din energie”. La rândul lui fostul director general de la CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel a precizat că „există corupţie la greu în energie. Vama este floricică, reprezintă doar 4-5% faţă de sumele vehiculate în energie. Principala sursă este Hidroelectrica, de aceea nu se poate diviza şi nu se poate înfiinţa Electra. Este greu de spart”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: