Acasa / Interviuri / Florin Rotaru, povestea unei pasiuni incontestabile pentru fotografie!

Florin Rotaru, povestea unei pasiuni incontestabile pentru fotografie!

florin-rotaruCum puteam să dau de Florin când zilele lui încep seară şi se sfârşesc odată cu primele raze ale soarelui, dacă nu făcându-i o vizită la studioul lui!? Ne-a primit cu zâmbetul pe buze şi cu optimismul cu care şi-a obişnuit clienţii, activ şi deschis la o serie de întrebări legate de carieră să fotografică, dar şi de planurile sale. Florin Rotaru este un fotograf târgujian care s-a făcut cunoscut nu numai în judeţul nostru, ci şi în ţară prin numeroasele proiecte şi colaborări la care a fost prezent.

Reporter: Ce te-a îndreptat spre fotografie şi când ai descoperit pasiunea pentru acest domeniu?

Florin: Sunt 12 ani… Totul a pornit de la o excursie în nordul Moldovei, am dormit cu fotograful Aurel Dumitresc, el fiind primul care mi-a pus în mâna un aparat foto, şi de acolo a început totul.

Rep: Care sunt lucrurile pe care le surprinde aparatul, dar nu şi ochiul liber?

Florin: Din punct de vedere tehnic, ai posibilitatea să vezi ce ochiul uman nu reuşeşte, cu ajutorul timpului de expunere reuşeşti să captezi luminile maşinilor în mişcare, a stelelor sau a umbrelor din întuneric.

Rep: Într-o şedinţa foto, cât de importantă e relaţia fotograf-client?

Florin: Pentru a realiza o şedinţa foto reuşită trebuie să depăşeşti pragul ăsta, omul din faţa ta să îţi devină prieten, şi nu client, să îl faci să aibă încredere în tine şi în munca ta. Şi asta pentru că majoritatea oamenilor cred că nu sunt fotogenici, iar ei trebuie să scape de acest trac al aparatului, pentru că în viziunea mea nu există persoană nefotogenică, ci doar lumina proastă sau unghi de fotografiere greşit.

Rep: Care sunt criteriile după care alegi o fotografie reuşită?

Florin: Dacă în spatele fotografiei se află un proiect individual, atunci este simplu pentru că îmi aleg alături de mine cei mai buni oameni de la make-up artist până la designer vestimentar, însă în spatele unei fotografii reuşite consider că se află starea pe care vreau să o transmit sau o imagine pe care ochiul nu şi-o poate imagina însă unghiul de fotografiere reuşeşte să o imortalizeze.

Rep: Cum îţi defineşti stilul de fotografie? Cărui tip de fotografii îi dedici cel mai mult timp?

Florin: Cel mai mult timp mi-l ocupă fotografia de eveniment şi aici intră nuntă, cununia, botezul s.a.m.d. Ca tip de fotografie cea mai mare parte din timp îl dedic fotografiei de familie, pentru că orice eveniment important este înconjurat de familie şi prieteni, fotografiile ţinând loc de amintiri.

Rep: Cum te împărţi între multiplele solicitări de ordin profesional şi cele de ordin personal?

Florin: În ultimii doi ani, după câteva workshopuri la care am participat alături de fotografi internaţionali, am învăţat cât de important e să-ţi petreci timpul cu prietena, duminicile în familie şi timpul dedicat mie, dar asta după ce am plătit să fiu învăţat de oameni cu multă experienţă.

Rep: Care a fost cel mai îndrăzneţ proiect?

Florin: Proiectul „Binar” de la Târgu-Jiu a fost proiectul în care am crezut cel mai mult şi se pare că nu m-am înşelat, a devenit mai mult decât speram, este fotografie, muzică, artă şi toate datorită oamenilor care au crezut în el. Echipa „Binar” a fost prezentă în fiecare seară de marţi şi joi la o piscină din oraş unde am fost fotograf, manager, barman şi unde am învăţat să fac lucruri noi. Ca şi colaborări am avut două foarte importante, care cred că m-au ridicat foarte mult în carieră. Una cu cei de la F64 unde am filmat 30 episoade legate de aparat şi aparatură, iar cea de-a doua cu cei de la Dj SuperStore, un magazin de scule pentru dj.

Rep: Ce planuri ai pentru viitor?

Florin: Următorul plan fotografic este realizarea unui decor pentru Crăciun, un decor destul de mare, cu brazi naturali, gărduleţe, pentru felicitări şi tablouri de Crăciun. Iar pe plan profesional, amenajarea unui loc pentru Binar-ul de iarnă, pentru că vara ne-a găsit la piscină, toamna la studio cu nişte petreceri private şi iarnă, Binar se relansează.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*