Yasmine Polacek, premiul I la un festival național din Ocna Mureș

0
52

Yasmine Polacek, elevă a Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, a câștigat premiul I la cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, Festivalul – Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular „Mureş pe marginea ta”.

La competiție au participat 20 de tineri interpreţi de folclor din întreaga ţară. Festivalul național a avut loc duminică, 29 octombrie, la Ocna Mureş, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din localitate. Tinerii interpreţi au fost din judeţe precum Cluj, Gorj, Sălaj, Hunedoara, Sibiu, Satu Mare, Mureș, Harghita, Bihor şi Alba. Concurenţii au interpretat două melodii reprezentative pentru zona etnofolclorică din care provin – prima melodie fără acompaniament orchestral, cu ritm parlando-rubato (doină, bocet, cântec bătrânesc, cântec propriu-zis) şi cea de-a doua melodie, cu acompaniament, cu ritm giusto-silabic, aksac sau de dans. Yasmine Polacek are 16 ani și este eleva SPA de șase ani. Fata studiază la Liceul de Muzică din municipiul Târgu-Jiu. „A fost un concurs destul de dificil, datorită concurenților, care au fost buni. Sper să mai merg acolo, deoarece oamenii sunt prietenoși. Am cântat după o perioadă în care am stagnat, dar mă bucur că am ales să merg la Ocna Mureș și îi mulțumesc doamnei profesor Camelia Argint. Sunt elevă de șase ani la SPA Târgu-Jiu”, a spus Yasmine Polacek. „Am avut emoții pentru eleva mea, mai ales că Yasmine a fost la Ocna Mureș fără mine. Am stat acasă și am avut emoții mult mai mari. (…) Avem două piese noi la care lucrăm de două luni, piese cu care ne vom prezenta și la Festivalul «Maria Lătărețu». Sunt piese vechi, o doină foarte frumoasă și o piesă foarte ritmată și e din repertoriul unui rapsod popular, piesă foarte veche”, a adăugat profesorul de canto popular Camelia Argint.

Artiști importanți pe scena festivalului

În seara de gală pe scenă au urcat Virgil Moga și Ansamblul Folcloric „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș, Cătălin Hașa, Dorina Narița, Roxana Reche, Floricica Moga, Nicolae Plută, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Marinela Baba, Leontina Fărcaș. Acompaniamentul orchestral al evenimentului a fost asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba, sub conducerea muzicală a lui Alexandru Pal. Festivalul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria şi Consiliul Local Ocna Mureş şi Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureş.

Și eleva lui Ion Drăgan a obținut un premiu important

Tânăra solistă Elena Soceanu, pregătită de interpretul Ion Drăgan, a participat la un festival național care a avut loc la Gherla, județul Cluj. Fata, care are 13 ani și este eleva SPA Târgu-Jiu de 7 ani, a câștigat locul I la această competiție. „Eleva mea Elena Soceanu, o fată foarte talentată, a obținut locul I la Festivalul «Tinere Speranțe» din județul Cluj. O felicit pentru premiul obținut. Este un copil talentat, plin de harul muzicii”, a spus profesorul Ion Drăgan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here