Dragnea: Banii alocaţi de Guvern către autorităţile locale nu sunt direcţionaţi pe criterii politice

0
11

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, a declarat că banii alocaţi direct sau indirect de Guvern către administraţiile locale nu sunt direcţionaţi pe criterii politice.

„Banii pe care-i repartizează Guvernul, ori direct, ori prin diverse ministere, respectiv prin ministerul pe care-l conduc eu, nu sunt alocaţi pe criterii politice. Pe Ordonanţa 28 pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, începând cu 2013, banii au fost alocaţi pe criterii de prioritizare indiferent de culoarea politică a primarilor. Şi astea sunt documente oficiale, totul este făcut cu transparenţă maximă. Microbuzele (pentru transportul şcolar – n.r.) se repartizează indiferent de culoarea politică, se repartizează în funcţie de solicitările care au fost primite şi toţi primarii indiferent de culoarea politică, care au solicitat, au primit sau urmează să primească microbuze. De exemplu, în Sălaj, alaltăieri, primarii care au primit microbuzele de la Guvern erau de la orice alt partid, numai de la PSD nu erau. Deci nu sunt de acord cu această afirmaţie nesusţinută de niciun fel de probă, sau de niciun fel de document în care se spune că banii sunt alocaţi sau au fost alocaţi pe criterii politice. Cu atât mai puţin vor fi alocaţi de aici înainte pe criterii politice”, a declarat vicepremierul, la Palatul Victoria. Dragnea a adăugat că pot exista afirmaţii de acest gen, dar ele reprezintă „o minciună”.

„Nu poate să influenţeze alocarea banilor de acest Guvern o eventuală exprimare a opţiunii politice a unui primar pentru că banii nu se alocă pe criterii politice. Mai ales că, în general, ce era de alocat s-a alocat pur şi simplu pe criterii de prioritizare, criterii stabilite împreună cu FMI, CE şi BM. De exemplu, principalul criteriu care a fost luat în seamă în 2014 pentru repartizarea fondurilor pentru a finanţa în continuare obiective de investiţii a fost finalizarea lucrărilor începute şi care au un grad de realizare, la alimentări cu apă, de peste 60%. Ori, dacă este să discutăm serios, lucrările care erau cele mai avansate erau în localităţile conduse de primarii PDL sau PNL pentru că ei primiseră fonduri înainte. Dar pe noi ne interesa să finalizăm nişte investiţii, nişte obiective care să devină operaţionale în comunităţile respective, indiferent de culoarea politică”, a declarat vicepremierul. Liviu Dragnea a explicat, în acelaşi context, că Guvernul este interesat ca sistemul administraţiei locale să funcţioneze, mai ales că face parte dintre instituţiile statului.

„Pe noi ne interesează ca începând cu, cel mai târziu 1 ianuarie 2015 (…) situaţia din administraţia locală să se clarifice pentru că nu ne putem permite să asistăm pasivi la efectele produse de ruperea USL şi la blocajul generalizat pe care PNL-PDL l-au produs în ţară.(…) Foarte multe proiecte sau majoritatea proiectelor au nevoie de Hotărâri de Consiliu Local, plecând de la atestarea domeniului public, până la aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Dacă noi continuăm acest blocaj înseamnă că şi în 2015 vom începe tot cu asemenea sistem blocat şi toată absorbţia de fonduri europene precum şi investiţiile finanţate din bugetul de stat vor fi compromise. Pentru că, din păcate, nu este un proces care este în scădere, este un proces care este în creştere, din ce în ce mai multe autorităţi locale sunt în blocaj”, a afirmat Liviu Dragnea. Vicepremierul a mai afirmat că din datele existente există blocaje „aproape în toate judeţele şi localităţile unde PSD şi PNL nu aveau majoritate”.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here