spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăNationalGreblă îi cere lui Băsescu intervenţia împotriva "rocadei" Kovesi-Morar la Parchetul General

    Greblă îi cere lui Băsescu intervenţia împotriva „rocadei” Kovesi-Morar la Parchetul General

    Şeful Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, solicită preşedintelui Traian Băsescu şi celorlalte autorităţi competente să intervină prompt pentru numirea unui procur general al României şi a unui procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în condiţii legale, senatorul social-democrat declarând marţi că „rocada” Laura Kovesi – Daniel Morar la şefia Parchetului General eludează legislaţia în domeniu. „Solicit autorităţilor puterilor statului implicate în această rocadă să intervină prompt pentru a face ca efectiv prevederile legale cu privire la exercitarea a două mandate în aceeaşi instituţie, autoritate, putere a statului român să fie efectiv respectată”, a spus senatorul PSD. El a precizat că solicitarea sa se îndreaptă şi către preşedintele României, precum şi către Consiliul Superior al Magistraturii. „Există instituţii ale statului – preşedintele trebuie să-şi confirme aceste numiri, CSM-ul are la îndemână şi el suficiente pârghii importante să vrei să le exerciţi”, a mai spus Toni Greblă. Senatorul social-democrat a mai precizat că procedura de desemnare a procurorului general şi a şefului DNA trebuie să pornească de la propunerea ministrului Justiţiei.

    Morar şi Kovesi, numiţi de Băsescu

    În context, şeful Comisiei juridice din Senat a pus pe seama preşedintelui României, Traian Băsescu, delegarea lui Morar la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Era previzibilă, toată lumea implicată în mersul justiţiei şi în politica românească ştia de intenţia preşedintelui şi a celor doi – mă refer la doamna Kovesi şi domnul Morar – de a face rocada la momentul potrivit, astfel încât să eludeze prevederile legale cu privire la imposibilitatea exercitării unui al treilea mandat în aceeaşi însărcinare în folosul statului. Au găsit această soluţie – cine pleacă pentru că şi-a terminat mandatul, îşi desemnează şi un succesor, succesorul, la rândul lui, îşi desemnează un înlocuitor şi uite-aşa Constituţia României este interpretată cu rea-credinţă, ne batem joc de regulile fundamentale într-un stat de drept”, a mai spus Greblă.

    Întrebat dacă ar putea invita la audiere procurorii implicaţi în această numire în funcţia de la Parchetul General, Greblă nu a exclus posibilitatea, susţinând că şi procurorii pot fi audiaţi la Parlament.
    „Nu ştiu, o să vedem în perioada care urmează, eu sper ca lucrurile să reintre în făgaşul lor normal. (…) Absolut toţi cetăţenii acestei ţări pot fi, dacă este cazul, audiaţi de către o comisie parlamentară. Nu procurorul, în legătură cu mersul unei anchete, formează obiectul unei investigaţii la Parlament, ci modul cum este aplicată legea în cadrul funcţiilor de conducere”, a mai spus senatorul.

    Morar şi Kovesi, criticaţi de Greblă

    Totodată, Greblă a criticat activitatea lui Daniel Morar la şefia DNA şi a Laurei Kovesi la conducerea Parchetului General. „Activitatea lor, deşi bine reflectată în rapoartele de ţară pe care le-am avut pe justiţie, să ştiţi că nu e în afară de critică. Critica este în primul rând din partea cetăţenilor, care sunt nemulţumiţi că anchetele durează atât timp, că ne jucăm de-a tele-arestările, că astăzi sunt reţinuţi şi peste 24 de ore puşi în libertate”, a susţinut Toni Greblă.

    Posturile superioare din justiţie, libere

    Procurorul Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, va prelua marţi, pentru o perioadă de şase luni, interimatul în funcţia de procuror general al României, după ce mandatul Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Ministerului Public se încheie începând cu data de 2 octombrie. În prezent, atât la DNA, cât şi la Parchetul General, conducerea este interimară, mandatele şefilor acestor instituţii expirând la 12 august 2012 şi, respectiv, pe 2 octombrie 2012. În luna august, mandatul procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, a fost prelungit tot pentru o perioadă de şase luni. Candidaturile pentru funcţiile de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Casaţie şi Justiţiei şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se mai pot depune până la data de 3 octombrie, după ce termenul anunţat iniţial, 24 septembrie, a fost prelungit de Ministerul Justiţiei. Anterior mandatului de procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi a fost procuror-şef al Biroului Teritorial Sibiu – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Daniel Morar a fost lucrat ca procuror la Secţia de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj până în 12 august 2005, când a fost numit procuror-şef al DNA.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: