Iohannis: BEC a creat premisele înfiinţării unor noi secţii în străinătate; Guvernul să găsească soluţii

0
14

Candidatul Alianţei Creştin Liberale (ACL) la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri că Biroul Electoral Central (BEC) a creat premisele înfiinţării unor noi secţii de vot în străinătate şi solicită Guvernului că găsească urgent o soluţie în acest caz.

„La sesizarea noastră de a înmulţi numărul secţiile de votare şi de a crea oportunitatea de a vota pentru românii din diaspora iniţial ni s-a spus că nu se poate. Iată că BEC a interpretat ieri (n.r. – marţi) articolul 54 alineatul 1 din Legea 370 din 2004 privind alegerea preşedintelui României şi a arătat că acest lucru este valabil doar în interiorul ţării, aici nu se poate schimba numărul secţiilor de votare. În concluzie, în afară, unde nu există liste permanente, toţi votează pe liste suplimentare s-au creat premisele înfiinţării unor noi secţii. Cer Guvernului, Ministerului de Externe să se apuce urgent de treabă, să găsească urgent o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare în aşa fel încât acolo unde românii din diaspora vor să-şi exercite dreptul la vot să găsească o posibilitate practică pentru a o face”, a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă. Candidatul ACL a menţionat că soluţia în acest caz ar fi legată de adoptarea de către Guvern a unui act normativ prin care să se înfiinţeze noi secţii. „Soluţiile sunt extrem de simple. Aşa cum s-a putut peste noapte da OUG prin care s-a legalizat migraţia primarilor sunt convins că la Guvern există resurse pentru a da peste noapte un act normativ prin care se înfiinţează noi secţii de votare. Acest Guvern Ponta este foarte inventiv, să facă bine şi să lucreze cu această inventivitate şi pentru români, nu numai pentru interesul propriu”, a afirmat Iohannis.

Liderul PNL susţine că „Guvernul Ponta ne-a făcut de râs în lume prin organizarea defectuoasă din secţiile de votare organizate pentru românii din diaspora”, menţionând că „românii au fost umiliţi”. El a spus că a constatat că foarte mulţi români din diaspora sunt consternaţi faţă de modul în care au fost trataţi la primul tur al alegerilor, arătând că există mii de sesizări trimise pe adresa BEC de la români care precizau că nu au putut să voteze. Iohannis s-a referit în conferinţa de presă la mai multe astfel de sesizări, precizând că acestea reprezintă a zecea parte din sesizările trimise la BEC. „Dacă există la dl Ponta, în Guvernul României o urmă de demnitate şi respect faţă de românii din diaspora, le solicit să rezolve problema”, a cerut candidatul ACL. El a precizat că în şedinţa de campanie a ACL s-a discutat ca la secţiile de votare din străinătate să fie mai mulţi oameni ai alianţei, în toate să existe şi titularii şi persoanele de rezervă în cazul în care celelalte partide nu-şi trimit reprezentanţi. De asemenea, Iohannis a spus că ACL va pune la dispoziţia tuturor românilor pe internet formulare de declaraţii pe propria răspundere, iar la secţiile de votare din diaspora vor exista voluntari. „Aceste lucruri le facem noi pentru că Guvernul este incapabil”, a conchis candidatul ACL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here