19.3 C
Târgu Jiu
duminică, august 14, 2022
AcasăNationalMinisterul Sănătăţii demarează controale în spitale

Ministerul Sănătăţii demarează controale în spitale

Ministerul Sănătăţii începe de joi o acţiune amplă de verificare a unităţilor sanitare cu paturi. „Scopul verificării unităţilor sanitare este identificarea nivelului de acoperire cu medicamente şi materiale sanitare din spitale, dar şi evaluarea situaţiei financiare a unităţilor sanitare”, a spus ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, potrivit căruia spitalele vor avea obligaţia să prezinte, transparent, modul în care cheltuie banul public şi să afişeze pe site-urile proprii bugetele de venituri şi cheltuieli. Dr. Vasile Cepoi a menţionat că numai 10% dintre unităţile sanitare au publicat pe site-ul lor modul în care cheltuie banii publici şi acestea incomplet. Acţiunea se va desfăşura în mai multe etape şi va viza atât unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii, cât şi cele aflate în subordinea autorităţilor locale. „O primă etapă o reprezintă verificarea spitalelor de urgenţă judeţene şi din municipiul Bucureşti şi este vorba despre 52 de unităţi. Vor urma alte unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii şi unităţi sanitare stabilite şi propuse de către direcţiile de sănătate publice în funcţie de ponderea pe care acestea o au în acordarea de asistenţă medicală de spital”, a precizat ministrul. De asemenea, în cadrul acţiunii de control, se vor avea în vedere mai multe obiective, şi anume verificarea nivelului creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea pacienţilor, dar şi cu utilităţile, respectarea obligaţiilor unităţilor sanitare legate de asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare asiguraţilor pe perioada internării, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient conform reglementările în vigoare, respectarea criteriilor de internare pentru pacienţii internaţi în regim de spitalizare continuă sau de zi pentru care au fost raportate spre decontare/decontate servicii în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, modul de gestionare a programelor de sănătate, numărul pacienţilor ajunşi în spital în urgenţă şi câţi dintre aceştia au fost internaţi.

Comisiile de control sunt mixte, alcătuite din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi din cei ai caselor de asigurări de sănătate. Acţiunea de verificare se va desfăşura până pe data de 8 iunie, iar echipele au termen de a întocmi rapoartele de control în maxim 5 zile lucrătoare de la finalizarea controlului. Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la redeschiderea unor spitale în condiţiile în care acestea dispun de dotare corespunzătoare, aparatură de laborator, imagistică şi personal. Acesta a evidenţiat că trebuie asigurată asistenţa medicală în zonele în care cele 67 de spitale nu au mai intrat în contract cu casa şi aici se are în vedere înfiinţarea unor centre multifuncţionale, un fel de policlinici, cu asistenţă medicală de specialitate, şi unde se pot face spitalizări de zi pentru cazurile care necesită acest lucru. Un număr de 21 de spitale au solicitat să se transforme în cămine şi au trecut în subordinea Ministerului Muncii. Ministrul a solicitat direcţiilor de sănătate judeţene situaţia dotărilor unităţilor care nu se mai află în relaţie contractuală cu CJAS, 30% dintre acestea având o dotare corespunzătoare. Totodată, s-a solicitat primăriilor să comunice dacă doresc să reînceapă activitatea în spitale, iar în zonele unde se intenţionează redeschiderea se vor trimite comisii care vor analiza situaţia acestor unităţi, a mai spus ministrul Sănătăţii. Până în prezent, au fost trimise comisii la Buftea, Ocna Mureş, Bumbeşti-Jiu, şi s-a solicitat înfiinţarea unui centru multifuncţional la Băneasa, judeţul Constanţa.

AGERPRES/(A – Cornelia Stanciu)

VIDEO Control al inspectorilor de muncă în târgul de la Polovragi

0
Inspectorii de muncă efectuează, astăzi, un control în târgul de la Polovragi. ,,12 inspectori de...

Comisia Europeană dă de pământ cu lista spitalelor făcută de fosta guvernare

0
Doar 25 de spitale noi ar putea fi selectate, pentru a fi finanțate de Comisia...

Președintele CJ Gorj a semnat la MDLPA contractele pentru reabilitarea energetică a celor două spitale

0
Președintele Consiliului Județean Gorj a semnat, la sediul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA),...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!