Ministrul Sănătății cere măsuri pentru protejarea bolnavilor cronici și gravidelor până la stabilizarea situației meteo

0
10

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a cerut, luni, Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele afectate de ninsori şi viscol să realizeze o evaluare a situaţiei bolnavilor cu dializă, a celor cronici, a gravidelor şi a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă şi să dispună măsuri de sprijin a acestora până la stabilizarea situaţiei meteo.

„Am transmis public recomandări către populaţie privind măsurile pe care trebuie să le ia în caz de vreme nefavorabilă. Recomand Direcţiilor de Sănătate Publică să disemineze aceste recomandări către populaţia din judeţele afectate de codul portocaliu şi nu numai. De asemenea, la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică am transmis astăzi dimineaţă (luni dimineaţă – n.r.) o circulară prin care recomandăm evaluarea situaţiei în special a bolnavilor care necesită transport în vederea dializei, a bolnavilor cronici cu afecţiuni care necesită o monitorizare permanentă, a gravidelor cu risc şi a celor în ultimele două luni de sarcină, a copiilor cu afecţiuni care necesită monitorizare permanentă, a persoanelor dependente fizic şi a vârstnicilor cu nevoi speciale”, a declarat Sorina Pintea la şedinţa Comandamentului de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, condusă de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Ministrul Sănătăţii a adăugat, ca o altă recomandare adresată Direcţiilor de Sănătate Publică, să ia măsuri astfel încât pacienţii care fac dializă să rămână internaţi în unitatea medicală după terminarea procedurii.

„De asemenea, bolnavii cronici care necesită monitorizare permanentă şi sunt internaţi în acest moment să nu fie externaţi până la stabilizarea situaţiei meteo. Dacă este cazul, medicii de familie pot fi convocaţi la cabinetele medicale, unde vor asigura permanenţa”, a mai declarat Pintea.

Ea a cerut, totodată, o evaluare urgentă a stocurilor de medicamente şi materiale sanitare în spitale.

„Este necesară având în vedere urgenţele care pot apărea în această perioadă”, a completat Pintea.

În cadrul comandamentului, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a reluat, la rândul său, mesajul adresat participanţilor la trafic de a nu pleca la drum în această perioadă decât dacă este strict necesar şi de a ţine cont de indicaţiile agenţilor de la Poliţia Rutieră.

„Şi, desigur, acolo unde există restricţii de circulaţie, acestea să fie respectate. Mă refer la unele sectoare de drumuri naţionale care din cauza vizibilităţii, mai degrabă decât din cauza stratului de zăpadă, au restricţii de trafic sau sunt închise temporar din cauza viscolului”, a subliniat ministrul.

La Ministerul Transporturilor funcţionează Comandamentul central de iarnă, care ţine legătura în timp real cu autorităţile şi actualizează informaţiile.

Şova a mai precizat că stocurile de materiale antiderapante sunt monitorizate permanent.

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Mircea Duşa a arătat în acelaşi context că ministerul are pregătiţi peste 3.700 de militari şi peste 600 mijloace de intervenţie în judeţele afectate de viscol şi ninsori.

Andrei Maioreanu, secretar de stat la Ministerul Energiei, a menţionat că au fost luate toate măsurile pentru organizarea stocurilor de siguranţă ale sistemului electroenergetic naţional pentru perioada sezonului rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here