17.4 C
Târgu Jiu
marți, iulie 14, 2020
Acasă National Pleci în vacanță pe litoral? Uite câte neregului au găsit comisarii de...

Pleci în vacanță pe litoral? Uite câte neregului au găsit comisarii de la protecția consumatorului

- Advertisement -

ANPC a dat amenzi de peste 700.000 lei în urma unor controale făcute pe litoral. Comisarii au găsit, printre altele, căzi cu mucegai, lipsă de prosoape, vitrine frigorifice cu rugină sau meniuri fără informaţii privind tarifele.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, ANPC a înfiinţat, în perioada estivală, structura pentru protecţia consumatorilor „Comandament Litoral 2019”, iar în perioada 3 – 10 iulie, comandamentul a desfăşurat 197 de acţiuni de control, în 182 dintre acestea constatându-se abateri de la prevederile legale în vigoare.

Au fost controlate 115 unităţi de alimentaţie publică, 21 de unităţi de cazare, unităţi de agreement şi sectoare de plajă, 35 de unităţi de comercializare de produse alimentare şi 26 de unităţi de comercializare de produse nealimentare.

În urma verificărilor, au fost date 308 sancţiuni, din care 181 de avertismente şi 127 de amenzi, în valoare de 707.000 lei.

Au fost oprite definitiv şi retrase de la comercializare produse în valoare de 50.282 lei, au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 52.309 lei şi a fost oprită temporar prestarea serviciilor a 21 de operatori economici.

Abaterile constatate în timpul verificărilor au fost, în cazul unităţilor de prestări servicii de alimentaţie publică: nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectând condiţiile de temperatură impuse de producător (la temperatura mediului ambiant, de exemplu), nerespectarea temperaturii preparatelor culinare gătite de minimum 60 de grade Celsius, modificarea stării termice iniţiale, fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens, utilizarea de materii prime cu data limită de consum depăşită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare din care să reiasă încadrarea în termenul de valabilitate, în prestarea de activităţi de alimentaţie publică, acestea devenind nesigure, comercializarea preparatelor alimentare neprotejate de insect şi de praf, utilizarea de ustensile de plastic sau de lemn nerecomandate alimentaţiei publice, existenţa unităţilor de alimentaţie publică pe plajă fără racordare la apă, fără coşuri de gunoi şi cu produse expuse contaminării cu praf, existenţa spaţiilor neigienizate de depozitare, vitrine frigorifice cu rugină, fără monitorizarea temperaturii, prezenţa echipamentelor de gătit fără grafic de schimbare de ulei, absenţa aparatelor sau plaselor speciale antiinsecte sau ţânţari, intersectarea fluxurilor tehnologice în bucătărie, fapt nepermis pentru a împiedica contaminarea preparatelor gătite cu impurităţi sau praf, prezenţa meniurilor fără informaţii privind gramajele produselor, ingredientele cu posibil efect alergen şi preparatele din “produs decongelat”, utilizarea cântarelor neverificate metrologic, neafişarea datelor de identificare ale companiei.

Imagini inacceptabile întâlnite în timpul acțiunilor de control la operatorii economici de pe litoral

Publicată de ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pe Vineri, 19 iulie 2019

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Privilegii pentru cetățenii din zona centrală! Blocul în care locuiește primarul anvelopat cu bani de la buget

Autoritățile din Târgu Jiu continuă acțiunea de anvelopare a blocurilor din oraș. Pentru schimbarea fațadelor se pun la bătaie 10 milioane de lei, bani...

VIDEO Soția fostului pedelist Dan Gavrilescu, acuzată de furt

Soția lui Dan Gavrilescu, fostul mahăr de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) este acuzată de furt de către un chiriaș. Un tânăr de 22 de...

Gorjeanul care a și-a scos la vânzare animalele din gospodărie pentru a-și ajuta soția bolnavă

Povestea unui gorjean care trăiește într-o comună din județul Caraș Severin a înduioșat o țară întreagă. Gheorghe Botgros a anunțat că își vinde toate...

Și-a rănit vecinul cu un pistol. I-a tras în ureche

Polițiștii gorjeni au fost sesizați prin apelul 112 de un bărbat, din comuna Cătunele, despre faptul că un consătean de 48 de ani, l-ar...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini