Se pregătește achițizia a 500 de mii de tablete pentru elevi. Se vor livra înainte de începerea anului școlar?

0
90

500 de mii de tablete pentru elevi ar putea fi cumpărate de către primari în următoarea lună, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat în ședința de Guvern de vineri noaptea. Este vorba despre un act normativ propus de Ministerul Fondurilor europene și care inițial permitea achiziția doar a 200 de mii de tablete, după care proiectul a fost modificat, potrivit surselor Edupedu.ro și se vor aloca 100 de milioane de euro pentru ciumpărarea de tablete de maximum 200 de euro/bucata, adică echivalentul a 500 de mii de bucăți.

Proiectul reglementează, practic, o achiziție de tablete descentralizată, achiziție la care poate participa școala, dacă are personalitate juridică și personal care poate desfășura achiziții publice, primăria sau “parteneriatele” dintre școală și primărie.

“Cheltuielile cu achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line menționate la art. 1 alin.(1) sunt eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Competitivitate, începând cu data de 01 august 2020”, prevede documentul care apare pe ordinea de zi de după ședința de vineri a Guvernului.

Este vorba despre proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-Cov-2. Varianta inițială a acestuia, pusă în dezbatere de Ministerul Fondurilor europene, poate fi descărcată de aici:

Proiectul de OUG prevede și posibilitatea decontării de echipamente de protecție sanitară din acești bani, dar și containele sanitare (grupuri sanitare modulare).

Școlile care ar putea să aplice pentru o asemenea finațare sunt doar “unitățile școlare care desfășoară activități didactice pentru elevii din ciclul gimnazial, cu condiția ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziție publică în condițiile legii, cu excepția unităților școlare situate în regiuni mai dezvoltate definite potrivit regulilor europene”, se arată în proiect.

Fondurile inițiale alocate erau următoarele:

-50.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul InforEuro din luna august 2020, din care contribuția Uniunii Europene (UE) este de 42.500.000 milioane euro, iar contribuția națională este de 7.500.000 milioane euro.

Documentul a intrat în ședința de Guvern de vineri cu o limită de cheltuieli de 100 de milioane de euro.

Potrivit surselor Edupedu.ro această limită a fost majorată la 175 de milioane de euro în timpul șednței și împărțită astfel:

-100 milioane euro pentru tablete de 200 euro/bucata – echivalentul a 500.000 de tablete

-50 milioane euro pentru echipamente de protecție sanitară și echipamente medicale pentru cabinele școlare

-25 milioane euro pentru containerele sanitare.

Un alt aspect foarte important în raport, “termenele de livrare estimate de operatorii economici au fost între 8 și 12 săptămâni de la semnare”. Până la începutul anului școlar mai sunt doar 4 săptămâni, iar licitația nu a fost nici măcar finalizată, semnarea contractului fiind posibilă doar după rezolvarea tuturor contestaților.

Proiectul de OUG ar putea fi aprobat în ședința de guvern de săptămâna aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here