10.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 11, 2021
AcasăNationalUDMR şi USD au semnat un acord politic prin care îşi promit...

UDMR şi USD au semnat un acord politic prin care îşi promit sprijin reciproc

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România se angajează să susţină Guvernul României, asigurând majoritate parlamentară, se arată în Acordul Politic dintre Alianţa electorală Uniunea Social Democrată şi UDMR, semnat luni la Palatul Parlamentului de cei patru lideri politici – Victor Ponta (PSD), Gabriel Oprea (UNPR), Daniel Constantin (PC) şi Kelemen Hunor(UDMR).

Potrivit documentului, cele două părţi se angajează să promoveze în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiative politice referitoare la: modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrativ teritoriale a României, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferite instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local – „cetăţenii de altă etnie decât cea maghiară vor fi reprezentaţi proporţional în structurile administraţiei publice locale conduse de reprezentanţii UDMR”, soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş. De asemenea cele două părţi se vor consulta „în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţii maghiare, în legătură „cu orice modificare a legii învăţământului, (..) părţile nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale”. În protocol se mai arată că se vor lua măsuri guvernamentale pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, iar Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale. Totodată, Guvernul se angajează să sprijine financiar „în mod corespunzător”, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale şi să accelereze procesul de restituire a imobilelor cultelor religioase.

Documentul mai stabileşte că „în domeniul legislaţiei electorale se vor elabora acte normative şi se vor integra într-un cod electoral care să genereze predictibilitate”. „În domeniile zootehnic şi silvic, în parlament se va accelera procesul de legiferare a Legii Zootehniei şi a Codului Silvic şi de consolidare a fermelor familiale. Se vor reglementa şi promova în parlament iniţiativele de introducere a sistemului after-school şi a masei calde pentru elevi”, se precizează în acord. Totodată, părţile vor susţine promovarea iniţiativei parlamentare pentru a reglementa cadrul legal privind posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţii proprii, alături de steagul Uniunii Europene şi al României, steaguri ale unităţilor administrativ teritoriale pe care le reprezintă. În document se promite sprijin pentru investiţii începute în zone în care locuiesc minorităţi, cu accent pe continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -