Antonescu: USL va avea program politic comun la europarlamentare, candidaturile vor fi pe liste separate

0
15

USL a hotărât să aibă un program politic comun la alegerile parlamentare, însă social-democraţii şi liberalii vor candida pe liste separate, a anunţat luni preşedintele PNL, Crin Antonescu. „În legătură cu alegerile europarlamentare, am luat decizia de a lucra foarte repede la o platformă comună indiferent de faptul că vom participa la alegerile europarlamentare pe liste separate, un document politic, un program politic comun pentru europarlamentarii noştri fie că ei vor face parte din grupul socialist, fie că vor face parte din grupul liberal, un program comun pentru poziţii comune în domeniul politicilor europene, un program comun pentru susţinerea şi formularea intereselor României în politica europeană atât cât ţine de Parlamentul European, cât şi de celelalte instituţii unde este normal să susţinem puncte de vedere, obiective şi priorităţi comune”, a explicat Antonescu, după şedinţa USL.

Antonescu a precizat că va fi adoptată şi o conduită a candidaţilor la europarlamentare pe timpul campaniei electorale. „Foarte important: dincolo de neagresiune, care este o chestiune de comportament şi de etică în interiorul unei coaliţii care şi pe parcursul campaniei electorale, chiar dacă noi candidăm pe liste separate, rămâne în funcţiune, este o coaliţie care va avea în acelaşi timp Guvern comun pe care îl susţine, o majoritate parlamentară funcţionând în baza acestor principii, un candidat la Preşedinţie care rămâne. Şi în timpul în care facem campania electorală comun este important să vedem care sunt angajamentele comune, pentru că acolo vor fi o serie de opţiuni după ce ne alegem care la socialişti, care la liberali. Sigur că vor fi scrise şi vom avea o referire la această conduită precis pe timpul campaniei electorale”, a explicat Antonescu. Potrivit liderului liberalilor, USL va avea un cod de conduită pentru alegeri în care va prevăzută excluderea din partid a celor care vor lansa atacuri la adresa colegilor de alianţă. „De altfel, noi împreună cu colegii noştri din staff-urile celor patru partide elaborăm, nu l-am finalizat pentru astăzi, şi un cod de conduită în general în interiorul coaliţiei, care va fi şi el gata în câteva zile, care să fie mai amănunţit, mai explicit prevenind anumite situaţii, dar care porneşte de la datele iniţiale, fondatoare ale acestei coaliţii”, a spus Antonescu, adăugând că liberalii şi social-democraţii îşi vor defini mai bine identitatea dacă vor candida separat.

La rândul său, premierul Victor Ponta, co-preşedinte al USL, a explicat că PNL şi PSD candidează separat deoarece aparţin unor grupuri diferite în Parlamentul European şi nu se „bat” pentru acelaşi electorat. „Noi nu avem adversari politici, că doar nu o să ne batem cu mişcarea consilierilor lui Băsescu, nici măcar cu PDL. Noi avem un singur duşman – absenteismul – acesta este duşmanul la nivel european. Pentru toate partidele puternice, problema este absenteismul şi atunci noi trebuie să avem cât mai mare mobilizare, teme importante pentru oameni, trebuie să le explicăm bine, ca reprezentarea noastră în PE să fie legitimă, să nu se bazeze pe un vot de 25 sau 35%”, a spus Ponta. El a subliniat că la nivelul Parlamentului Europeană există sprijin pentru încurajarea unei prezenţe cât mai crescute la urne. „Sunt convins că în multe alte ţări vor fi şi alte acţiuni politice pentru o prezenţă bună la vot. Pentru România este important ca după primii şapte ani de Europa să contăm cu adevărat în luarea deciziilor europene, în stabilirea portofoliului pe care îl va obţine România. Nu mai suntem debutanţi în Europa. După Polonia, suntem cea mai mare ţară şi trebuie să jucăm un rol pe măsură”, a afirmat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here