6.4 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 18, 2021
AcasăPoliticIohannis: Nu cred că trebuie să avem sancţiuni pentru politicienii care încalcă...

Iohannis: Nu cred că trebuie să avem sancţiuni pentru politicienii care încalcă independenţa justiţiei; CSM să reacţioneze

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că politicienii care încalcă independenţa justiţiei nu trebuie sancţionaţi şi că în astfel de situaţii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să reacţioneze imediat.

„Eu nu cred că trebuie să avem sancţiuni pentru politicieni. Eu cred că trebuie să avem o clasă politică suficient de matură, încât fiecare politician are interesul legitim să nu facă astfel de declaraţii, fiindcă îi dăunează. Pentru asta trebuie să avem şi o conştientizare în rândul electoratului. Nu cred că este nevoie să mergem până acolo să spunem că, dacă cineva a încălcat independenţa justiţiei, trebuie să-şi piardă funcţia sau postul. Nu. Dar CSM trebuie să reacţioneze imediat şi să sancţioneze declaraţia respectivă”, a susţinut Iohannis la Adevărul Live. El a spus că astfel de cazuri au existat şi în campania electorală şi au fost sancţionate de CSM. „Aceste lucruri trebuie să meargă mai departe în sensul că CSM trebuie să se exprime tranşant, iar clasa politică trebuie să privească aceste declaraţii ca şi nişte avertismente foarte serioase şi atunci toată lumea va dori să intre în normal. Dorinţa mea este să ducem lucrurile din zona senzaţionalului în zona normalităţii. Niciun politician nu trebuie să-şi dorească să facă notă discordantă încălcând independenţa justiţiei. Dimpotrivă, trebuie să-şi cântărească vorbele în aşa fel încât să nu poată fi interpretate ca şi atacuri la justiţie”, a adăugat şeful statului. Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a afirmat marţi că este nevoie de un sistem de sancţionare concret, cu sancţiuni contravenţionale şi chiar suspendarea din funcţie, a acelor politicieni sau înalţi demnitari publici care atacă independenţa justiţiei.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -