Morega scapă de un dosar

0
20

Deputatul UNPR de Gorj, Dan Ilie Morega, a fost declarat nevinovat a doua oară de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în dosarul în care era judecat într-un dosar de corupţie împreună cu Paul Păcuraru, fostul ministru liberal al Muncii. Încă de când a fost trimis în judecată, Morega şi-a susţinut nevinovăţia. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a motivat la prima achitare, dată în acest dosar în luna mai, că împărţirea funcţiilor publice pe criterii politice, potrivit unui algoritm stabilit între partidele aflate la putere, este o meteahnă a societăţii româneşti, fără ca aceasta să aibă şi o conotaţie penală, ca act de corupţie. Mai mult, judecătorii au considerat că interceptările procurorilor DNA nu dovedesc acuzaţiile potrivit cărora Morega ar fi oferit şi fostul ministru Paul Păcuraru ar fi primit mită.

Deputatul gorjean Dan Ilie Morega şi Paul Păcuraru, fostul ministru al Muncii, au fost achitaţi, luni, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în procesul în care sunt acuzaţi de fapte corupţie. Un complet format din cinci judecători a respins, ieri, recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), această decizie fiind definitivă. În perioada 3 aprilie 2007-23 septembrie 2008, Paul Păcuraru şi Dan Ilie Morega, membru AGA la Complexul Energetic Rovinari, au fost trimişi în judecată, în decembrie 2008, pentru fapte de corupţie. Potrivit procurorilor DNA, în 3 iunie 2007, Dan Ilie Morega i-ar fi promis lui Paul Păcuraru că îl va sprijini pe fiul lui să obţină contracte de achiziţie publică în domeniul formării profesionale la Complexurile Energetice Rovinari, Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în condiţiile în care ministrul va numi în funcţia de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj pe George Romanescu, susţinut de Morega. La data la care Morega i-ar fi făcut promisiunea lui Păcuraru, fiul ministrului, Mihnea Păcuraru, depusese o ofertă de participare la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Turceni în vederea achiziţionării contractului „Instruire cursuri protecţia muncii”, în valoare de 45.500 lei, iar ulterior a depus o ofertă pentru a participa şi la licitaţia organizată de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia pentru contractul de achiziţie publică „Comunicare şi spirit de echipă” în valoare de 68.000 de lei. Morega i-ar fi promis, atunci, lui Păcuraru, iar acesta din urmă ar fi acceptat, că îl va sprijini pe fiul acestuia să obţină respectivele contracte. În iunie 2007, Păcuraru a numit în funcţia de inspector şef interimar al ITM Gorj persoana indicată de Morega. În mai 2011, un complet de trei judecători al ICCJ i-a achitat pe cei doi, însă procurorii DNA au făcut recurs, care a fost, însă, respins ieri.

Interceptările DNA, irelevante

Curtea supremă consideră că interceptările procurorilor DNA nu au dovedit acuzaţiile potrivit cărora Dan Ilie Morega ar fi oferit, şi fostul ministru Paul Păcuraru ar fi primit mită. Judecătorii susţin că discuţiile dintre Păcuraru şi Morega aveau caracter preponderent politic, iar referirile la fiul fostului ministru al Muncii par rupte din context. Instanţa mai motivează că toate înregistrările şi interceptările din acest dosar au fost făcute legal şi că ele sunt autentice, precizând că la dosar există cinci interceptări, din care doar trei cuprind referiri la Mihnea Păcuraru, fiul fostului ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here