23.7 C
Târgu Jiu
luni, august 8, 2022
AcasăPoliticWeber vrea protejarea consumatorilor prin meniul și instrucțiuni în limba română la...

Weber vrea protejarea consumatorilor prin meniul și instrucțiuni în limba română la toate produsele de import

Deputatul Mihai Weber propune ca toate produsele importate în țara noastră să aibă obligatoriu instrucțiuni în limba română. Președintele comisiei de control al SIE, prin proiectul depus la Senat, face referire mai ales la mașini, calculatoare, jocuri, telefoane mobile și electrocasnice care vor cuprinde meniul și instrucțiunile de folosire și exploatare în limba română.

Deputatul PSD, Mihai Weber a depus la Senat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.296/2004 privind Codul consumului care a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 28 martie. Actul normativ prevede că indiferent de țara de origine, produsele aduse în țara noastră de comercianți să fie însoțite de documente/carte tehnică/meniu/instrucțiuni de folosire în limba română, documente care vor fi traduse în țara noastră. „Prin aceste modificări, consumatorii vor fi protejați față de situațiile care pot apărea în urma achiziționării unor produse și utilizării în mod defectuos datorită neînțelegerii sau înțelegerii parțiale a setărior sau indicațiilor afișate în altă limbă decât limba română”, declară deputatul Mihai Weber, inițiatorul acestui proiect.

„Art. 53 – Se completează cu două alineate noi, alin. (2) și (3):

(1) Pentru produsele de folosință îndelungată, acestea trebuie să fie însoțite de certificatul de garanție și, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declarația de conformitate, precum și de cartea tehnică ori de instrucțiunile de folosire, instalare, exploatare, întreținere, eliberate de către producător, conform prevederilor legale.

(2) Documentele de însoțire prevăzute la alin. (1) sunt redactate obligatoriu în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.

(3) Toate produsele electronice și electrocasnice trebuie să aibă meniul și setările produsului în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Consolele de jocuri, calculatoarele, telefoanele mobile, jocurile și softurile acestora trebuie să fie și în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi. Mașinile și utilajele care au calculator de bord, GPS sau alte facilități electronice trebuie să aibă meniul și setările în limba română, indiferent de țara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.”

Actul normativ se află în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, forul decizional, prevederile vor fi aplicate pentru produsele fabricate după data intrării în vigoare, cele aflate în stoc la acea dată fiind comecializate până la epuizarea stocului.

Produse expirate, depistate la un cabinet veterinar

0
Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj au găsit produse medicinale veterinare expirate...

OFSD Gorj de la 5 la 600 de membre

2
OFSD Gorj de la 5 la 600 de membre

Weber, anunț despre dosarele minerilor depuse la Casa de Pensii

3
Deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, susține că este chestiune de zile până când softul, necesar introducerii dosarelor depuse de angajații CE Oltenia pentru pensionare, va putea fi folosit. Parlamentarul afirmă că și la această oră sunt introduse în sistem datele însă procedura este greoaie, totul fiind calculat manual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!