spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSănătateFicatul, unul dintre cele mai complexe și vitale organe

    Ficatul, unul dintre cele mai complexe și vitale organe

    Ficatul este cel mai mare organ al corpului uman, cu o complexitate de funcții și roluri vitale și o capacitate uimitoare de regenerare, caracteristică unică între organele omenești. Ficatul, „bucătăria organismului”, este unul dintre organele fără de care omul nu ar putea supraviețui mai mult de câteva minute.

    Ficatul este un organ cu o greutate cuprinsă, în medie, între 1,5 si 2 kg, amplasat în partea dreaptă, deasupra abdomenului, sub diafragmă, fiind înconjurat în totalitate de coaste. Parte a aparatului digestiv, ficatul joacă în primul rând un rol esențial în metabolismul substanțelor introduse și secretate la nivelul organismului.

    Funcției metabolice a ficatului i se alătură cea secretorie, fiind responsabil de producerea bilei, dar și funcțiile excretorie și imunizantă, tot acest organ contribuind și la absorbția și depozitarea unor vitamine și microelemente.

    Protejarea ficatului înainte de a fi prea târziu este esențială. În definitiv, odată instalată o afecțiune cronică a acestui organ, întregul organism are de suferit, funcțiile sale cu rol major în perpetuarea proceselor vitale fiind inevitabil alterate.

    Ce roluri are ficatul

    Ficatul este o glandă anexă a tubului digestiv, având roluri complexe. Este responsabil de numeroase funcții metabolice. Astfel, are rol important în metabolismul proteinelor, glucidelor și al lipidelor. La nivel hepatic, glucidele sunt transformate în glicogen, pe care corpul îl folosește în funcţie de nevoile energetice.

    Tot la nivelul ficatului, lipidele sunt transformate în trigliceride și stocate în celulele hepatice. Și tot ficatul este locul de sintetizare a colesterolului.

    De asemenea, la nivelul lui sunt stocate vitamine (A, B12, E, K) și fierul. Un alt mare rol al ficatului este cel de detoxificare. Astfel, substanțele toxice care ajung în corp sunt transformate în produși netoxici, după care sunt eliminați.

    Ficatul are și funcție secretorie: produce bilă, o substanță maronie, care are un rol important în digestia unor substanțe nutritive. În bolile de ficat, secreția bilei poate fi afectată, ceea ce duce la acumularea ei (icter). Zilnic, ficatul produce în jur de 1 litru de bilă.

    Convertește amoniacul în uree, care este eliminată prin tractul urinar.

    Acest organ este implicat și în metabolizarea unor hormoni și are un rol important în susținerea sistemului imunitar. Metabolizează alcoolul cu ajutorul unor enzime.

    Sintetizează factori implicați în coagularea sângelui.

    Care sunt bolile specifice ficatului

    Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă acumularea de grăsime în exces la nivelul acestui organ. Hepatita este o inflamație a ficatului cauzată, în general, de o infecție virală cu virusurile hepatitice (A, B, C, D, E). Poate apărea și din cauza alcoolismului, a intoxicației cu medicamente sau cu diverse substanțe chimice.

    Ciroza este o consecință a bolilor hepatice cronice sau a alcoolismului, fiind caracterizată prin înlocuirea progresivă a țesutului sănătos cu noduli și țesut fibros (fibroză), care duce la alterarea funcțiilor hepatice.

    Cancerul hepatic este o tumoare care se dezvoltă la nivelul ficatului. Există mai multe forme de cancer de ficat, în funcție de tipul de celule maligne. Cel mai frecvent tip este carcinomul hepatocelular (90%).

    Boala Wilson este o afecțiune genetică determinată de o tulburare în metabolismul cuprului. Acest lucru duce la acumularea cuprului în organe și țesuturi – ficat, creier.

    Hemocromatoza este o boală genetică produsă de acumularea fierului în organism la nivelul unor organe precum ficatul, inima și pancreasul.

    Cum îți protejezi ficatul?

    Un stil de viață activ, echilibrat, care nu include alimentele și băuturile dăunătoare ficatului ori vicii precum fumatul este cea mai eficientă cale de a proteja, pe termen lung, sănătatea acestui organ vital.

    De mare ajutor se dovedește și adoptarea unei alimentații cu rol explicit de protecție a ficatului, din care n-ar trebui să lipsească legumele, fructele, leguminoasele ori cărnurile slabe. Cele mai indicate sunt legumele crucifere, fructele de pădure, fasolea, peștele și carnea de pui și de vită.

    Hidratarea este și ea foarte importantă, întrucât contribuie la eliminarea toxinelor din organism, cât și consumul de ceai verde, care favorizează regenerarea hepatocitelor.

    Totodată, pentru a-ți proteja ficatul, dar și pentru a-l ajuta să se regenereze în cazul unor afecțiuni hepatice, te poți baza și pe ajutorul suplimentelor alimentare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: