spot_img
10.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSocial155 de ani de Consiliul Județean. Diferențe!

    155 de ani de Consiliul Județean. Diferențe!

    Cei peste 150 de ani de existență ai Consiliului Județean Gorj au fost marcați printr-o întoarcere în timp. Printr-o punere în șcenă a avut loc evocare istorică a ședinței de constituire a primului Consiliu al Județului Gorj în 1866. Astfel, consilierii de atunci ”s-au aflat față în față” cu aleșii vremurilor de acum.

    Consiliul Județean Gorj a organizat o altfel de ședință cu ocazia împlinirii a 155 de ani de funcționare. Actorii Teatrului Dramtic Elvira Godeanu au readus la viață primii aleși ai județului.”  Jur credință domnitorului și supunere Constituțiunii și regilor țării mele”, a fost jurământul citit în urmă cu mai bine de un secol, recitit acum în fața celor prezenți în sală.

    „Pe 26 octombrie 1866 avea loc, aici, la Târgu Jiu, prima ședință a Consiliului Județean Gorj, o instituție care avea un număr restrânși de membri și o particularitate, în sensul că era atunci condusă de prefectul județului. Cu ocazia acestui eveniment am gândit un program special, o oarecera festivitate care să individualizeze ceea ce s-a întamplat în urmă cu 155 de ani în ochii opiniei publice gorjene. Activitatea s-a realizat după un scenariu, cu susținerea artistică a actorilor de la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu.  Sedința s-a derulat în oglindă, într-o parte cei de atunci iar în alta consilierii județeni actuali care au consumat un episod din ceea ce s-a întâmplat acum 155 de ani. Am avut în program și vernisajul unei expoziții cu imagini de epocă”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor.

    Istorie

    Timpurile s-au schimbat și, o parte din regulile valabile la momentul înființări acestei entități s-au prescris. De pildă în urmă cu 155 nu puteau candida pentru Consiliul Județean, prefectul, judecătorii tribunalului județului, subprefecții, casierii, contabilii județului, secretarul Consiliului Județean, inginerii, arhitecții în serviciul judetului, comisarii de poliție ori militarii activi și călugarii. Din același Consiliu județean nu puteau face parte rudele apropiate – tătăl, fiul, bunul (moșul), nepotul, frații, cumnații, unchiul. Consiliul Județean se întrunea în sesiune ordinară la 15 octombrie a fiecarui an, la reședința judetului fiind convocat prin Ordonanță Domnească cu cel putin 3 săptămâni înainte, care se publica în Monitorul Oficial. Totodată, ședințele Consiliului nu erau publice afară de situațiile când se vota bugetul și taxele locale. Ordinea de zi se fixa cu cel puțin o zi înainte de sedință de către președintele Consiliului, iar după ce era aprobată se afișa în sate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: