spot_img
5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocial2014, un an cu obiective atinse la AJOFM Gorj

    2014, un an cu obiective atinse la AJOFM Gorj

    An cu schimbări s-a dovedit a fi 2014 şi pentru angajaţii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, care au din această lună un sediu modernizat. Beneficiul major nu este doar al angajaţilor care au condiţiile îmbunătăţite, ci şi al gorjenilor care vin la instituţie cu tot felul de probleme şi sunt primiţi întro locatie cu multe facilităţi. Modernizarea intituţiei este doar una din activităţile de prim plan ale AJOFM, prioritate având şi organizarea Bursei pentru absolvenţi sau cursuri de formare.

    Târguri de joburi sau burse pentru absolvenţii gorjeni au fost în prim plan pentru instituţia care nu îşi poate pierde interesul în viitorul lor. Zeci de tineri gorjeni cu sau fără Bacalaureat au trecut în acest an pragul unui târg de joburi adresat lor, cu oportunităţi din diferite domenii de activitate, de la construcţii până la prestări servicii. Acţiunea a fost organizată de BNS cu sprijinul Inspectoratului Şcolar, al AJOFM şi al mai multor ONG-uri. 40 de firme au pus la bătaie locuri de muncă, dar au venit şi cu prilejul unei practice în vederea recrutării tinerilor. Târgul de joburi s-a adresat tinerilor cu vârsta între 16 şi 24 de ani, fără BAC marea majoritate, astfel că şansa oferită de organizatori a fost una cât se poate de apreciată. Nu în ultimul rând, angajatorii s-au arătat dispuși să facă contract de ucenicie. ,,Este foarte binevenit acest proiect pentru că promovează ucenicia la locul de muncă, angajatorul face acest lucru în funcție de stadiul de formare. Avem deja un angajator care are în derulare un curs de confecționer îmbrăcăminte și va face contract pentru 10 persoane”, a declarat Ana Maria Niculescu, director adjunct AJOFM Gorj. Și conducerea BNS a remarcat impactul social de amploare avut de astfel de acțiuni. ,,Avem aproximativ 50 de angajatori, puțin peste 40 de firme, iar în afara lor au venit ONG-uri și structuri sindicale de tip FED Sindicală, toate implicate în acțiune. Beneficiul este pentru tunerii care pot fi recrutați, care provin din categorii sociale vulenerabile și pot primi subvenții”, a declarat Dumitru Costin, președinte BNS.

    Un alt obiectiv atins de AJOFM a fost organizarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, care a avut un impact ridicat. Acţiunea a avut loc în luna septembrie, iar la o lună de la organizarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, AJOFM Gorj a raportat nu mai puţin de 270 de tineri care au reuşit să îşi găsească un loc de muncă. Deşi marea majoritate a celor selectaţi de firmele interesate a trebuit să susţină un interviu pentru angajare, conducerea AJOFM spune că participarea este aspectul primordial şi deschide oportunităţi. „La Bursa pentru absolvenţi am avut iîncadrați 62 de absolvenți pe loc, iar din cele 251 de persoane, au fost selectate pentru interviu sau susținerea unei probe practice, la o lună de la Bursă, potrivit monitorizării, 215 persoane absolvente. În total, au fost încadrate 277 de absolvenți dintrun total de 319 participanți”, a declarat Romeo Chiriac, director AJOFM Gorj.

    600 de absolvenți indemnizați la AJOFM

    Bursa are rolul ei, dar după terminarea studiilor liceale sau superioare, câţi dintre tineri se grăbesc cu dosarul la AJOFM? Doar 600 de absolvenţi gorjeni primesc în prezent şomaj! Deşi numărul dosarelor depuse indică o cifră mai mare, nu toate solicitările se vor finaliza cu o indemnizaţie de şomaj, din cauza depăşirii primului termen prevăzut de lege, două luni de la data absolvirii. Cu cel de al doilea dosar au venit până în prezent doar 600 de tineri, dar termenul este de un an. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este de 250 de lei pe lună, iar prima plată a început în luna în luna septembrie, pentru august. Ajutorul se menţine 6 luni. „Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj are în bază înregistrați 1882 șomeri în căutarea unui loc de muncă, absolvenți 2014, din care șomeri indemnizați, 629. Un număr de 586 de șomeri sunt cu cu studii medii, iar 33 cu studii superioare, dar pentru aceștia perioada de depunere al celui de-al doilea dosar de-abia a început, mai au timp până la finele anului”, a declarat Ana Maria Niculescu, director adjunct AJOFM Gorj.

    Programare gratuită la coafor

    30 de tineri, beneficiari ai Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Gorj au avut în 2014 programare la salonul de înfrumuseţare! Doar că, în loc să meargă ei la frizer, au venit specialiştii la ei, mai exact, ucenicii de la cursul de coafură organizat gratuit prin AJOFM. Hair- stiliştii autohtoni şi-au arătat nu doar îndemânarea, ci şi emoţiile pentru că au susţinut examenul final, proba practică. „Prin această acțiune am reușit să aducem o rază de bucurie acestor copii. Cu aproximativ jumătate de lună înainte am reușit să desfășurăm cursul de manichiură, coafură, ca probă practică la Casa de Copii din Târgu-Jiu, la Novaci, la Suseni- Căminul de Bătrâni, unde am oferit această bucurie celor 200 de persoane”, a declarat șeful AJOFM Gorj.

    Același sediu, altă ,,față”

    Anul 2014 s-a încheiat însă cu semne bune. Dacă s-au putut realiza măcar o parte din obiectivele majore propuse, atunci nota nu poate fi decât una pozitivă pentru 2015. Spre finalul lunii decembrie, noul sediu al Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj a fost inaugurat, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene. Investiţia a costat aproximativ 2 milioane de lei, iar angajaţii din instituţiei au condiţii de lucru europene. Reabilitarea şi extinderea sediului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj a presupus realizarea unor spaţii deschise de lucru cu publicul, spaţii pentru fiecare departament, dar şi o sală de conferinţe. Lucrările de reabilitare a noului sediu au fost demarate în luna octombrie a anului 2013 şi au fost finalizate la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: