spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialAcţiuni de prevenire a inundaţiilor

    Acţiuni de prevenire a inundaţiilor

    Administraţia Bazinală de Apă Jiu a informat ieri primarii din Gorj despre Stadiul de implementare al Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii. Astfel, specialişti din cadrul A.B.A. Jiu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, reprezentanţii Colegiului Prefectural Gorj şi primarii din judeţ s-au reunit ieri, la Prefectura Gorj, în vederea discutării Stadiul de implementare al Directivei Inundaţii din România – Planurile de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI).

    intrunire 1intrunire 2intrunire

     
     
     
     
     
     
     
     

    Aceste planuri de management în România se vor întocmi la nivel de bazin hidrografic şi constituie a treia etapă din cadrul raportărilor pentru Directiva 2007/60 pentru managementul riscului la inundaţii. Planurile de Management al Riscului la Inundaţii iau în considerare aspectele relevante, precum viiturile şi zonele potenţial a fi afectate şi anume, care au potenţialul de a reţine apa din inundaţii, cum ar fi albiile majore cu retenţie naturală, obiectivele de mediu din articolul 4 din Directiva 2000/60/CE, gestionarea solului şi a apei, planificarea spaţiului, utilizarea terenurilor, conservarea naturii şi infrastructura de navigaţie şi portuară. Totodată, acestea pot include şi promovarea practicilor de utilizare durabilă a terenurilor, îmbunătăţirea capacităţii de retenţie a apei, precum şi inundările controlate ale anumitor zone în cazul unor inundaţii. Potrivit unui comunicat remis de A.B.A. Jiu, planurile de management al riscului la inundaţii vor aborda toate aspectele managementului riscului la inundaţii, punând accentul pe acţiunile de prevenire, protecţie şi pregătire. Planurile de Management al Riscului la Inundaţii trebuie coordonate la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

    Planurile de management al riscului la inundaţii (P.M.R.I.) iau în considerare aspecte cum ar fi: zonele de extindere a inundaţiilor, zonele care au potenţialul de a reţine apa din inundaţii (cum ar fi albiile majore cu retenţie naturală), obiectivele de mediu stabilite în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2000/60/CE (Directiva Cadru Apă nr. 60/EC/2000), aspectele de gestionare integrată a solului şi a apei, planificarea spaţială; utilizarea terenurilor, conservarea mediului înconjurător etc. Măsurile potenţiale pentru reducerea riscului la inundaţii ce intră în responsabilitatea A.B.A. Jiu propuse a fi raportate la Comisia Europeană fac parte din domeniul de acţiune PROTECŢIE. Aceste măsuri prevăd lucrări de investiţii, finanţate din bugetul de stat, lucrări de întreţinere a cursurilor de apă neamenajate, respectiv de întreţinere şi reparaţii la obiectivele hidrotehnice din administrare, defrişări de vegetaţie, precum şi lucrări din Planul de prevenire, protecţie şi diminuare a efectelor inundaţiilor (P.P.P.D.E.I.).

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: