spot_img
17.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAdunaţi de pe străzi de poliţistii locali

    Adunaţi de pe străzi de poliţistii locali

    Poliţistii comunitari din Târgu-Jiu au înfruntat frigul de dimineaţă şi au plecat în cautarea oamenilor străzii, care se pare că în ultima vreme sunt din ce în ce mai mulţi. Acţiunea a avut ca scop identificarea acestor oameni şi plasarea lor în Centrul Social de Urgenţă pentru Persoanele fără Adăpost ,,Casa Iris”. Împreună cu reprezentanţi ai Primăriei, poliţiştii comunitari nu s-au lăsat învinşi de temeperaturile scăzute de afară şi au căutat prin toate cotloanele municipiului. Rezultatul: şase persoane identificate, printre care şi o femeie, ale cărăror zile, s-ar părea, vor fi mai bune.

    Pentru noi, casa înseamnă familie şi căminul unde, de fiecare dată când avem probleme, ne refugiem, ştiind sigur că acolo vom putea găsi persoanele care ne vor îndruma spre calea cea bună. Atunci când nu ai lângă tine aceste persoane şi nici căminul acela cald de care ai nevoie, singurul refugiu rămâne strada. Pe fondul crizei economice, tot mai mulţi oameni ajung să trăiască sub cerul liber, pentru că fie au fost disponibilizaţi, fie nu mai au bani să-şi plătească dările către stat. Este şi cazul celor şase persoane găsite de poliţiştii comunitari pe străzile municipiului Târgu-Jiu. Nu au case şi nici familii, sunt prieteni şi se cunosc între ei, iar la nevoie se ajută cu un sfat, pentru că de bani nu încape vorba. Pe Maria Angela Iorgovescu am găsit-o aciuată lângă un bloc, aproape înghţată de frig. Cu hainele de pe ea şi o pătură, care mai mult dădea a perdea, Maria, în vârstă de 46 de ani, mărturiseşte drama prin care trece ,,Eu locuiesc în Teleşti. Nu am decât un tată şi un frate. Nu mai pot sta acolo pentru că nu mă mai lasă în casă. Stau pe străzi de mult timp. Am lucrat o perioadă bună de timp la Fabrica de Ţigarete, apoi am plecat”. S-a obişnuit pe străzi iar centrul de adăpost nu mai reprezintă nimic. Se simte sigură în locuri nesigure, pe stradă printre câini vagabonzi şi gunoaie. Trăieşte din mila oamenilor pe care cu greu îi mai înduplecă să îi arunce o bucată de pâine.

    Locuiau în magazia unui bloc

    Un alt caz tragic este cel al lui Marian Florin. Poliţiştii comunitari l-au găsit în magazia unui bloc din buricul oraşului. Atunci când povesteşte ce i s-a întâmplat ţine capul plecat, de teamă să nu i se citească durerea de pe faţă. Are doar 36 de ani, dar pare un om în etate. Atunci când s-a căsătorit, Marian, originar din Stăneşti, avea un viitor promiţător. O casă, mai târziu doi copii, iar în timp, un laborator de patiserie, toate numai ale lui. Însă visul acesta frumos a devenit brusc un coşmar când, din cauza unor neînţelegeri, soţia a înaintat actele pentru divorţ, reuşind să obţină şi casa şi copiii. Acum e nevoit să umble pe străzi pentru că nu mai are nici părinţi şi nici fraţi cărora le poate cere o mână de ajutor. Şi-a amenajat, în magazia unui bloc, un pat din haine, în care doarme împreună cu Gheorge Mărgulescu, un alt “client fidel” al poliţiştilor comunitari. Nea Gheorghe, originar din comuna Turburea, locuieşte de nu mai puţin de şapte ani pe străzile din Târgu-Jiu. Povesteşte aproape zâmbind siuaţia cu care se confruntă, pentru că spune el, s-a obişnuit. ,,Am locuit o perioadă bună de timp la Turburea, împreună cu fratele meu. Pentru că părinţii au murit, a trebuit să împărţim casa. Nu am avut bani pentru taxa de succesiune şi fratele meu m-a dat afară. A rămas acolo cu familia lui, iar eu bântui străzile din Târgu-Jiu”. Bărbatul, în vârstă de 53 de ani, a lucrat ca petrolist dar şi ca miner. În gara din Târgu-Jiu, un loc “sigur” pentru oamenii străzii, poliţiştii comunitari au dat peste Marin Belu, originar din judeţul Dolj. Cazul acestuia a fost poate cel mai impresionant caz cu care s-au confruntat oamenii legii. În vârstă de 55 de ani, nea Marin susţine că locuieşte pe stradă de aproape şase luni, când tot ce a gonisit într-o viaţă s-a dus pe ,,apa Sâmbetei”. A lucrat ca operator chimist la Electroputere, un loc de muncă ce îi oferea posibilitatea unui trai bun. Locuia în Filiaşi, dar se pare că neînţelegerile cu o mamă vitregă l-au determinat să îşi părăsească locuinţa. Mai stă uneori pe la verişoara din Târgu-Jiu, dar foarte rar, pentru că, spune el ,,are o soacră foarte rea, care nu prea mă suportă. Îmi mai dă să mănânc din când în când”.

    ,,Casa Iris”, un refugiu pentru oamenii fără adăpost

    Majoritatea oamenilor străzii mânăncă la Cantina Socială şi uneori din gunoaie, când au norocul să găsească printre resturi câte o bucată de pâine. Trăiesc de pe o zi pe alta şi, în ciuda frigului de afară, nu se încumetă să ceară ajutorul. Potrivit şefului Poliţiei Locale Târgu-Jiu, Ion Tudor, ,,Acţiunea a avut ca scop identificarea persoanelor fără adăpost. Sunt încă destul de multe persoane în această situaţie, pe care noi reuşim, cu sprijinul Poliţiei Transporturi Feroviare dar şi al Jandarmeriei, să îi găsim, să îi identificăm şi să îi conducem la acest centru. Am identificat şase persoane, din Târgu-Jiu şi zonele limitrofe şi încă trei din alte localităţi, în speţă din judeţul Dolj, care au fost trimişi acasă cu primul tren”. În imposibilitatea de a găsi o soluţie permanentă pentru aceste persoane, Primăria îi adăposteşte la ,,Casa Iris”. Acolo, aceşti ,,oameni ai străzii” au parte de un pat cald, de o baie dar şi de o vorbă bună din partea angajaţilor, care în permanenţă se ocupă de ei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Ramona Evulescu ,,Încercăm să le asigurăm aproape tot confortul de care au nevoie. Persoanele fără adăpost sunt aşteptate la centru, mai ales că în această perioadă temeperaturile sunt foarte scăzute şi riscă să îngheţe”. De menţionat este faptul că în momentul de faţă, mai sunt doar zece locuri disponibile la ,,Casa Iris”, iar persoanele fără adăpot pot apela cu încredere la serviciie de asistenţă ale centrului.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: