spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlines„Afacerea” Submaidane! Viaţa oamenilor după 3 ani de la inundaţia cu cenuşă

    „Afacerea” Submaidane! Viaţa oamenilor după 3 ani de la inundaţia cu cenuşă

    Au trecut 3 ani de când familiile din satul Submaidane au fost inundate cu cenuşă de la Termocentrala Turceni. Şi acum resimt pagubele produse atunci, deşi unii dintre ei au fost despăgubiţi de Complexul Oltenia, dar sunt nemulţumiţi de sumele primite. 10 familii şi 15 ha de teren agricol au fost afectate. Oamenii spun că nici acum nu pot folosi terenurile deoarece nu a fost adus pământ fertil aşa cum li s-a promis, iar în cenuşă nu creşte nimic. De „curăţarea” zonei s-a ocupat societatea din Turceni Ydail Construct SRL care a încasat aproape 70 de mii de lei de la CEO.

    submaidane-1

    În decembrie 2013, chiar înainte de Crăciun, satul Submaidane a fost inundat de apă cu cenuşă, în urma avariei la Depozitul de zgură şi cenuşă Valea Ceplea, din apropierea Termocentralei Turceni. Oamenii au stat un an de zile cu cenuşa în curte, pe terenurile agricole sau pe drum, pentru că toată lumea părea nepăsătoare. În prima fază a intervenit CEO cu utilaje pentru curăţarea zonei, dar în martie 2014 a atribuit un contract pentru „evacuarea zgură şi cenuşă din gospodăriile cartierului Submaidane” firmei Ydail Construct SRL din Turceni. Valoarea a fost de 25 de mii de lei. 9 zile mai târziu, aceeaşi firmă a mai perfectat un contract cu CEO pentru „eliminare efecte şi lichidare avarie în urma incidentului din depozitul Valea Ceplea şi zona Submaidane, evacuare zgură şi cenuşă-închiriere utilaje şi echipament de construcţii”, în valoare de 38 de mii de lei. Procedura atribuirii acestor contracte a fost NFP.

    Spre sfârşitul anului 2014, adică după aproape un an, problema nu era rezolvată. Oamenii respirau în continuare cenuşă. În octombrie 2014 intervin şi asociaţiile Greenpeace şi BankWatch şi trimit autorităţilor din Gorj o adresă prin care le solicită să grăbească lucrările în Submaidane. Au lansat şi un film cu denumirea Cenuşa de sub Maidane. „Suntem nemulțumiți de evoluția lucrărilor de remediere și ecologizare și am solicitat autorităților locale, de mediu și Complexul Energetic Oltenia, Sucursala Turceni, să ia următoarele măsuri: curățarea terenurilor de cenușă și apoi acoperirea terenurilor cu sol fertil; curățarea apei din fântâni; refacerea drumului comunal; luarea măsurilor necesare pentru ca cenușa din zona termocentralei să nu fie spulberată de vânt”, precizau cele două ONG uri în petiţie.

    submaidane-2submaidane-3

    În loc de pământ fertil, au primit pietre şi humă

    Familiile afectate de cenuşă spun că nici acum situaţia nu este roz. Nu mai pot folosi terenurile agricole, deoarece în loc de pământ fertil s-au trezit cu pietre şi humă. Pe unele terenuri acum se vede iarba uscată, iar pe altele oamenii din Submaidane le ară anual pentru a dispărea cenuşa, da nu cultivă nimic pe ele, pentru că nu creşte. „E numai cenuşă aici, am mai băgat pământ, dar e cenuşă. Ne-au promis după aceea că bagă pământ fertil şi aşa a rămas, a rămas moartă. Au zis că ne fac şi drumul, că ne fac asfalt , nu au făcut nimic. Au băgat piatră de pe calea ferată peste tot şi pe terenuri şi prin grădini. Au luat din vale de la terasamentul de cale ferată, e cale ferată industrială”, povesteşte un localnic. „Pe terenurile astea era grâu, porumb, acum nu mai pun oamenii nimic, e iarbă”, spune un alt localnic.

    „Au adus nişte nisip şi pietroaie de nu mai fac nimic în grădină. Se şi vede că am arat. Se vede pământul galben, e humă, nu creşte nimic, au făcut ce au vrut ei”, a declarat o altă localnică.

    Ydail Construct realizase şi lucrări de supraînălţare la depozitul din Valea Ceplea

    Firma care s-a ocupat de curăţarea satului Submaidane de cenuşă, mai obţinuse contracte de la CEO pentru supraînălţarea depozitului de zgură din Valea Ceplea, exact care a suferit avaria. Pe data de 20 decembrie 2012, în urma unei licitaţii, Ydail Construct a câştigat o licitaţie, la care au mai participat 7 firme, în valoare de 980 de mii de lei. În ianuarie 2013, firma mai semnează un contract cu CEO, în valoare de 2 milioane de lei, pentru supraînălţarea depozitului, iar în februarie 2014 mai câştigă în contract de 4,5 milioane de lei, care înseamnă suplimentare de lucrări la un contract anterior.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: