spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialAlai de 150 de preoţi, la procesiunea Sf.Împăraţi Constantin şi Elena

    Alai de 150 de preoţi, la procesiunea Sf.Împăraţi Constantin şi Elena

    Sute de gorjeni au luat parte, ca în fiecare an, la o amplă procesiune religioasă dedicată Sfinţilor Împăraţi „Constantin şi Elena”, patronii spirituali ai oraşului Târgu-Jiu. Participanţii la manifestare au mărşăluit pe străzile municipiului, cu torţe în mâini, alături de peste 150 de preoţi şi oficialităţi ale judeţului.

    Alaiul de participanţi a pornit din faţa Bisericii ce poartă hramul „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, întro atmosferă pioasă, cu făclii aprinse.
    Un sobor de peste aproximativ 200 de preoţi şi-a făcut apariţia, dând ceremoniei o notă distinctă faţă de alte ediţii, purtând pe umeri moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv şi icoana Sfinţilor Împăraţi „Constantin şi Elena”. Din alai au făcut parte şi reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei, dar şi elevi în costume populare. Oficialităţile, dar şi simpli credincioşi, care au venit să se bucure de moment, s-au îndreptat din faţa bisericii pe Bulevardul „Constantin Brâncuşi” făcând ca procesiunea să îşi urmeze ritualul bine stabilit.

    Parohia Sf. Împăraţi, implicată de peste 10 ani în organizare

    Creştinătatea datorează foarte mult celor doi mari împăraţi, iar datoria de a-i prăznui o are din plin şi biserica. În plus pentru Târgu-Jiu, este un moment special inclus în programul Zilelor Oraşului, iar anul acesta au fost reuniţi preoţi din mai multe protoerii. „De 14 ani Primăria Târgu-Jiu, Consiliul local, Protoeria Târgu-Jiu Nord şi Sud, parohia Sfinţii Împăraţi, toţi preoţii, Protoeria Târgu-Cărbuneşti, au acest lucru deosebit legat de procesiunea Sfinţilor Împăraţi, cu sfintele moaşte ale Sfântului Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei şi icoana Sfinţilor Împăraţi”, a declarat Vasile Vladoiu, parohul Bisericii „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”.

    Credincioşii, profund impresionaţi

    Cei mai mulţi dintre cei prezenţi au rămas impresionaţi de numărul preoţilor participanţi la procesiune şi au salutat modul în care autorităţile locale şi judeţene s-au implicat în organizarea evenimentului. „Multă lume.Am sufletul plin. Sunt foarte credincioasă, merg la slujbe, am mai fost şi în altă parte dar aşa frumos ca aici nu am văzut. Slujba a fost deosebită”, a declarat o credincioasă. „Am participat în fiecare an la procesiunea Sf. Împăraţi, dar anul acesta sunt uimită şi de faptul că sunt mulţi preoţi prezenţi, îmi face plăcere să fiu aici”, a declarat o altă târgujiancă.

    Procesiunea, inspirată din modelul Italiei

    Primarul Florin Cârciumaru a subliniat necesitatea unei procesiuni religioase întrun oraş ca Târgu-Jiu, dar şi datoria pe care orice bun creştin o are pentru patronii spirituali. „Am debutat cu un eveniment de excepţie, după cum se vede cu procesiunea şi mă bucur că acest eveniment a fost adus de mine în 2002 ca noutate din oraşul cu care ne-am înfrăţit în Italia. Mă bucur şi pentru numărul tot mai mare de participanţi, de la un an la altul, la prăznuirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Ca în fiecare an, procesiunea dedicată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena patronii spirituali ai municipiul Târgu-Jiu a lăsat o impresie profundă gorjenilor care îşi preţuiesc tradiţiile creştine, dar şi pe cei care au pus bazele creştinismului. Cea mai însemnată realizare a Împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creştinismul ajunge să fie recunoscut de stat. Însă, el va deveni religie de stat în timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: