3.3 C
Târgu Jiu
luni, noiembrie 28, 2022
AcasăSocialAngajaţii gorjeni, protejaţi de caniculă

Angajaţii gorjeni, protejaţi de caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru această perioadă cod galben de caniculă, cu temperaturi extreme, de până la 37 de grade Celsius. Astfel că, Inspectoratul Teritorial de Muncă aminteşte angajatorilor, că în această perioadă trebuie aplicate toate măsurile pentru protejarea angajaţilor de temperaturile caniculare. Cine nu va respecta cadrul legal riscă amenzi de până la 2.500 lei pentru aceste abateri.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj informează toţi angajatorii cu privire prevederile Ordonanţei urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca, astfel:
ART. 1
(1) Măsurile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în munca în perioadele în care, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme.
(2) În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
(3) Temperaturile prevăzute la alin. (2) sunt temperaturi monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de centrele regionale ale acestuia.
ART. 4
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu se supun pot scoate din buzunar între 1.500-2.500 lei

Angajatorii care nu respectă aplicarea acestor măsuri vor fi sancţionaţi conform legii cu amenzi care pot ajunge şi la 2.500 lei după cum informează Inspectoratul Teritorial de Muncă.
ART. 6
(1) Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o data cu măsurile prevăzute la alin. (1).
ART. 10
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea prevederilor art. 8, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.
(2) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se fac de către organele de control ale Inspecţiei Muncii.

Codul galben de caniculă a intrat în vigoare miercuri dimineaţa. Atenţionarea meteorologică este valabilă până vineri şi vizează întreg teritoriul ţării. Administraţia Naţională de Meteorologie informează că în cursul după-amiezelor va fi caniculă şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35-36 de grade. Vineri, valorile termice vor atinge local 37 de grade în sud şi sud-est.

Avertisment ANM. Cupola de foc intră în România

0
Canicula lovește România. Cupola de foc din Europa ajunge și în țara noastră, motiv pentru...

Cum e vremea de Ziua Copilului

0
Administrația Națională de Meteorologie anunță că miercuri, 1 iunie, vom avea vreme caldă, în special...

Cod Portocaliu de precipitații în Gorj

0
Cod Portocaliu de precipitații în Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!