spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăSocialAngajatorii din Gorj nu găsesc meseriași! Elevii fug de școlile profesionale

    Angajatorii din Gorj nu găsesc meseriași! Elevii fug de școlile profesionale

    Și piața muncii din județul nostru se confruntă cu lipsa meseriașilor, a oamenilor specializați în meserii precum sudor, mecanic, lăcătuș, frezor, strungar, chiar electrician! Angajatorii se plâng autorităților că nu găsesc tineri specializați în aceste meserii, clasele școlilor profesionale fiind mai mult goale. Este drept că anul acesta școlar, la școlile profesionale învață cam 500 de elevi, față de 300 cât erau în anii trecuți.

    Din păcate, de la an la an, numărul elevilor care aleg școlile profesionale nu crește atât de mult pe cât ar trebui. Unii elevi, din vina părinților, aleg să meargă la liceu. Aici, părinții greșesc, deși știu prea bine cât de dotat intelectual este copilul. Tocmai pentru a încuraja și copiii și părinții să aleagă o școală profesională, în Gorj, companiile susțin cu bani elevii din şcolile profesionale. De exemplu, anul acesta două firme private, dar şi Complexul Energetic Oltenia asigură burse celor mai buni elevi de la profesională, dar şi un loc de muncă, după ce termină şcoala. Peste 500 de elevi gorjeni învaţă o meserie pe băncile şcolii, ar fi nevoie de mult mai mulți căci lipsa forţei de muncă s-a acutizat în ultimii ani, deoarece mulţi meseriaşi au plecat în străinătate. Autorităţile din Gorj trag un semnal de alarmă în acest sens: sunt există firme care nu au de unde să angajeze tineri sau muncitori calificaţi şi au fost nevoite să aducă oameni din alte zone pentru a putea finaliza anumite lucrări. Cosmin Popescu, şeful Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, a declarat că autorităţile, companiile şi conducerea inspectoratului școlar judeţean trebuie să conceapă un plan de dezvoltare a şcolilor de meserii. „Este bine să tragem semnalul de alarmă acum, când poate nu este prea târziu. (…) ne trezim că nu mai există forţă de muncă bine calificată. Nici muncitori necalificaţi nu o să mai găsim. Acum au început să vină firme să deschidă făbricuţe şi au nevoie de personal bine calificat. Sunt unele meserii chiar foarte bine plătite, cum ar fi cea de sudor. Trebuie să avem o strategie clară cu aceste clase de meserii şi să le garantăm elevilor că vor fi angajaţi, desigur dacă sunt buni meseriaşi, dacă îşi dau silinţa şi învaţă în anii de studiu şi de practică meseria respectivă”, a spus Cosmin Popescu.

    Ce meseriași caută angajatorii

    Complexul Energetic Oltenia susține câteva clase de sudori şi lăcătuşi mecanici, la Turceni, Rovinari, Bâlteni, Motru și Mătăsari. Distribuție Oltenia susține o clasă de electricieni la Liceul Energetic Târgu-Jiu. OMV Petrom este firma care a dat startul în ceea ce privește concentrarea învățământului pe cel profesional! Angajatorii caută oameni specializați în meseriile: strungar, lăcătuș mecanic, frezor, electrician, motostivuitor, mecanic de utilaje, spun cei de la AJOFM Gorj. „Se mai caută, cam în aceeași măsură persoane care au cursuri, pregătire în domeniul serviciilor: bucătari, ospătari, cameriste, pizzeria. În special patronii din zona montană și submontană caută. Noi am tot organizat cursuri de calificare și recalificare, iar cursanții se și angajează după. Se caută meseriașii, este adevărat”, a spus Ana Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj. Sudorii, strungarii, lăcătușii mecanici au salarii destul de bune. Aceste meserii sunt căutate și de angajatorii din spațiul European.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: