Cabinet special pentru copiii cu deficienţe de auz

0
14

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu face eforturi pentru a veni în sprijinul copiilor cu deficienţe. După ce aceştia au fost implicaţi în tot felul de proiecte menite să îi ajute să se integreze în societate, acum ei pot beneficia şi de noi servicii în cadrul centrului. Un astfel de servici va fi disponibil pentru copiii cu deficienţe senzoriale de auz. Directorul centrului, Nicu Baiu, afirmă, în acest sens, că „am făcut un cabinet special pentru elevii cu deficienţe de auz. Este nou, cu cinci spaţii de lucru, video-proiector dar şi un copiator. Mobilierul este special pentru astfel de elevi, avem şi un audiometru, aparat ce evaluează capacitatea unei persoane de a auzi dar şi căşti speciale de difuzare.

Elevii îşi pot desfăşura acum activitatea într-o sală de clasă special destinată lor. Directorul mai adaugă: „copiii din şcoală, dar şi din comunitatea locală, vor beneficia de servicii educaţionale specifice deficienţelor, dar şi de terapii şi cursuri predate de cadrele didactice abilitate să facă aceste lucruri. Copiii cu deficienţe de auz au nevoie de profesori care să înţeleagă limbajul mimico-gestual, dar şi de psihologi care să facă şedinţe de consiliere specializate”.

Peste 25.000 de lei pentru o clasă specială

La nivelul centrului au fost organizate cursuri speciale, în care profesorii au fost instruiţi cu privire la modul de abordare al copiilor cu deficienţe de auz. În ceea ce priveşte investiţia, aceasta depăşeşte ordinul milioanelor. Astfel, Nicu Baiu zice că „am investit peste 25.000 de lei în amenajarea sălii dar şi a mobilierului. Pentru echipamente am avut şansa să accesăm un program de finanţare de la Ministerul de Educaţie, iar restul lucrurilor le-am realizat cu bani din bugetul local, asigurat de Consiliul Judeţean.

Cursurile profesorilor dar şi alte servicii minore au fost din fonduri proprii”. În altă ordine de idei, ca şi proiecte de viitor, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă intenţionează să facă mai mult pentru copiii cu deficienţe de la nivelul judeţului Gorj. Astfel, în această perioadă, se vor dezvolta serviciile pentru comunitate, dar se vor extinde şi serviciile educaţionale.

Servicii noi pentru copiii cu probleme ai Gorjului

De precizat este faptul că la nivelul centrului se vor înfiinţa clase compacte pentru copiii cu autism, iar profesorii le vor acorda tot sprijinul pentru a şterge „eticheta” pusă de societate. Directorul centrului susţine că „indiferent de handicap sau deficienţă, aceşti copii au dreptul la şcolarizare. Vom încerca să facem ceva şi pentru copiii cu deficienţe de vedere, dar este mai greu, deoarece acest lucru presupune o investiţie mult mai mare. Este o idee pe care o vom pune în practică pentru că elevii noştri au nevoie de un sistem în care să fie integraţi din toate punctele de vedere. Dacă vrem cu adevărat să facem ceva, vom reuşi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here