spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăSocialCămara Penitenciarului Târgu-Jiu, pregătită!

    Cămara Penitenciarului Târgu-Jiu, pregătită!

    Dacă gospodinele sunt în febra pregătirilor de iarnă, şi la Penitenciarul Târgu-Jiu se practică astfel de acţiuni. Astfel, persoanele private de libertate de la penitenciar lucrează de zor pentru a pregăti cămara de iarnă. Sute de butoaie cu murături asortate şi varză sunt gata pregătite pentru sezonul rece, iar activităţile agricole continuă în solariile închisorii. În această toamnă, zeci de tone de varză au fost distribuite în reţeaua penitenciarelor din ţară, ca urmare a cantităţii mari de recoltă.

    Pentru că necesarul de hrană trebuie asigurat în permanenţă şi în penitenciar, persoanele private de libertate trudesc zi de zi în solarii. Aşa îşi petrec timpul unii din deţinuţii Penitenciarului Târgu-Jiu, cultivând terenuri întregi cu legume. Cantităţi însemnate de răsaduri şi legume le trec prin mâini unora dintre ei, iar muncile agricole nu se încheie aici, în această perioadă cultivându-se, încă, salata. De plăcere, dar şi de nevoie, mulţi dintre ei practică muncile agricole. Multora dintre persoanele aflate în detenţie le este benefică orice activitate pe care o desfăşoară, aceştia având oportunitatea de a fi puşi în libertate mai devreme. „Am pus 10.000 de fire de salată verde. Mai avem de pus 10 mii-15 mii de fire. Acum sunt obişnuit, nu pot să zic că este greu. Nici uşor nu este. Este spre binele nostru că avem şi noi un avantaj, un câştig şi plecăm şi noi mai devreme acasă”, a spus Ion Tomoiu, deţinut al Penitenciarului Târgu-Jiu.

    Au pregătit sute de butoaie cu varză şi murături asortate

    De la munca din solarii, în cămară. Pregătirile de iarnă sunt în toi, iar cei mai pricepuţi în ale preparatelor culinare îşi îmbină munca de teren cu cea de bucătărie. Chiar dacă sunt în detenţie, persoanele private de libertate pun în practică ce au învăţat în libertate. Proviziile de iarnă provin exclusiv din solariile penitenciarului, unde deţinuţii muncesc zilnic. Tone de murături asortate şi varză sunt deja pregătite de deţinuţi, după reţetele ştiute de acasă. „Avem circa 120 de butoaie de murături, 130 cu varză pentru iarnă. Eu practicam şi acasă munca asta. Aici am vreo şapte luni de când sunt cu grădina şi agricultura”, a mai spus persoana privată de libertate, Ion Tomoiu.

    Zeci de tone de varză, distribuite la penitenciare din ţară

    Până în acest moment, legumele cultivate şi recoltate în cadrul fermei închisorii au asigurat necesarul pentru hrana persoanelor aflate după gratii. Ba mai mult, cantitatea de varză din acest an a fost foarte mare, astfel că zeci de tone au fost distribuite în sectorul administraţiei penitenciare. De asemenea, pe lângă legumele proaspete recoltate în acest an, şi carnea de vită şi laptele au fost asigurate prin munca deţinuţilor. „Persoanele private de libertate muncesc atât în solarii cât şi la conservare. Până în prezent au fost conservate murăturile asortate şi varza. Vor fi suficiente pentru tot sezonul rece şi pentru toată perioada de consum. În plus, am avut un excedent de 20 de tone de varză care au fost redistribuite în sistemul administraţiei penitenciarelor. În cursul anului 2013 au fost asigurate: necesarul de legume proaspete, precum şi necesarul de carne de vită şi lapte şi parţial a fost asigurat şi necesarul de carne de porc şi brânza, tot de aici, de la grădina agro-zootehnică”, a declarat Sendile Nistor, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu. În acest moment, aproximativ 70 de persoane private de libertate ale Penitenciarului Târgu-Jiu asigură muncile agricole.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: