spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCancerul de colon „seceră” din ce în ce mai mulți gorjeni! Vezi...

    Cancerul de colon „seceră” din ce în ce mai mulți gorjeni! Vezi ce alte boli ne dau bătăi de cap

    Din ce în ce mai mulți gorjeni sunt diagnosticați cu o formă agresivă de cancer: cel colorectal. Peste 800 de bolnavi sunt prinși în evidențele DSP Gorj și se află sub tratament. Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, zeci de noi cazuri sunt confirmate trimestrial, în evidențele medicilor rămânând 833 de cazuri. Cancerul colorectal este a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, din punct de vedere al numărului total de cazuri înregistrate.

    cancer-colonNumărul gorjenilor bolnavi de diverse tumori a crescut alarmant în ultimii ani. Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu spun că, din păcate, s-a ajuns să se diagnosticheze cel puțin un caz de cancer săptămânal. Cancerul de colon face cele mai multe victime printre gorjeni. Nu ține cont de nimic, afectează tineri și bătrâni deopotrivă. Potrivit statisticilor, 90% din cazurile de cancer la colon apar după vârsta de 50 de ani. Specialiștii îi sfătuiesc pe pacienți să meargă la medicul gastroenterolog începând de la 40 de ani dacă au avut cazuri de cancer colorectal în familie, și începând cu 50 de ani dacă nu au avut asemenea antecedente. În acest caz, medicii recomandă efectuarea unei colonoscopii. În alte țări, oamenii peste 40 de ani au dreptul să facă o dată pe an o colonoscopie gratuită. În țara noastră, prevenția presupune costuri ridicate, pe care sistemul nu are de unde să le susțină. „Cancerul de colon este o afecțiune tumorală a colonului (intestinului gros). Cancerul rectal afectează ultimii centimetri ai colonului, astfel încât împreună, cele două afecțiuni poartă denumirea de cancere colorectale. Majoritatea cancerelor de colon debutează ca și proliferări benigne de celule, sub forma polipilor colonici. În timp, unii dintre acești polipi se pot transforma malign în cancer de colon”, a spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Peste 70% dintre bolnavii de cancer din România au nevoie de ședințe de radioterapie. Potrivit GdS, în Clinica de Radioterapie Oncologică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova fac tratament, în medie, pe zi, 150 de bolnavi veniți din întreaga Oltenie și chiar din Ilfov, Pitești sau Petroșani. Există însă un singur accelerator liniar, iar acesta este suprasolicitat. Ar mai fi nevoie de încă unul, pentru ca bolnavii să nu mai fie trecuți pe liste de așteptare care se întind și pe două-trei luni.

    Cancerele depistate de medicii ORL, în creștere

    Din păcate, la nivelul județului Gorj și cancerele depistate de medicii ORL sunt în creștere. „Există la ora actuală o incidență a tumorilor pe zona noastră foarte mare, probabil și datorită posibilităților care există de investigație, față de acum 20 de ani diagnosticăm mai ușor o tumoră. Sunt speriat de această incidență că unul pe săptămână vine, se internează, și după investigații se stabilește că este tumoră. Tumorile din zona noastră sunt extrem de greu de tratat și necesită o intervenție foarte laborioasă, iar rezultatele nu sunt totdeauna tocmai bune. Sunt foarte surprins de faptul că vin anumite persoane cu o tumoră extraordinar de mare, pe care dacă deschizi gura și te uiți în oglindă o vezi în gât și ei stau acasă până în ultima clipă”, a spus Gheorghe Stanciu, medic ORL în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

    Mii de gorjeni suferă de ulcer

    O altă boală care dă bătăi de cap gorjenilor și care le îngreunează viața este ulcerul. Boala ulceroasă este o afecţiune digestivă care se caracterizează printr-o ulceraţie a mucoasei stomacului sau duodenului. Afecţiunea, în general, este mai frecventă între 20-50 de ani, dar se întâlneşte şi în afara acestei vârste. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, peste șase mii de persoane din judeţul nostru sunt diagnosticate cu boală ulceroasă. „Pe parcursul trimestrului II al anului în curs au intrat în evidenţele medicale 95 de pacienţi cu boală ulceroasă, iar la sfârşitul trimestrului au rămas în evidenţe 6.026 bolnavi”, a spus Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: