Centenară, sărbătorită de rude

0
18

A trudit toată viaţa din greu să-şi crească singură cei patru copiii, iar acum a ajuns mândria satului. Şi asta pentru că ieri a împlinit venerabila vârstă de o sută de ani. Cu toate că puţini sunt cei care apucă veacul pe această lume, tanti Ana, aşa cum o cunosc sătenii, nu stă locului nici o clipă. Îşi face de lucru, aşa cum a fost obişnuită şi, în glumă, spune că trebuie să-şi justifice existenţa.

Zi de sărbătoare în familia bătrânei Ana Cir. Şi asta pentru că bătrâna, din comuna Bengeşti Ciocadia, a împlinit o sută de ani. Este, potrivit autorităţilor cea mai vârstnică femeie din sat. Am găsit-o muncind, aşa cum face zilnic. „Am crescut patru copiii singură, că soţul mi-a murit în urmă cu 40 de ani. Munca este secretul longevităţii, nu am făcut exces nici de mâncare şi nici de alcool“, a spus bătrâna în timp ce curăţa câteva drugi de porumbi. Ziua de ieri nu a fost trecută cu vederea de conducerea Primăriei Bengeşti Ciocadia. Primarul împreună cu viceprimarul au ţinut să fie alături de bătrâna care poate da o lecţie de viaţă. „Este cea mai vârstnică femeie din comună, motiv pentru care am venit şi noi să-i urăm sănătate şi i-am dăruit un buchet de flori. Ne bucurăm să avem printre noi asemenea oameni, care ne dau adevărate lecţii de viaţă“, a spus primarul comunei, Victor Giogia.

Secretul longevităţii: munca

Nepoţii sunt mândrii că o au alături pe Ana şi spun că femeia a muncit mult pentru ca cei patru copiii să crească şi să aibă tot ce le trebuie. „S-a chinuit singură să-şi crească toţi cei patru copiii. A trecut prin cele două războaie şi imediat după ce s-a terminat al doilea război, a rămas văduvă. A fost slugă la oameni numai să aibă ce pune pe masă la copiii ei. Munceşte şi acum, nu se lasă, pentru că asta este viaţa ei“, a povestit unul dintre nepoţii bătrânei. De-a lungul celor o sută de ani, femeia a adunat 15 nepoţi, 20 de strănepoţi şi patru stră-strănepoţi. Secretul longevităţii nu este altul, pentru Ana Cir, decât munca, aşa cum susţin rudele acesteia. Familia bătrânei a pregătit centenarei o petrecere pe cinste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here