Acasa / Headlines / Centrul Județean de Transfuzii Sanguine, neîncăpător. Ce s-a întâmplat

Centrul Județean de Transfuzii Sanguine, neîncăpător. Ce s-a întâmplat

29 de asistenţi medicali comunitari și mediatori sanitari împreună cu membrii de familie și angajați ai primăriilor din care fac parte au participat la campania de donare de sânge „Donează o şansă la viaţă!“. Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj a reușit, astfel, să îmbunatățească stocul de sânge, care să nu uităm este o nouă șansă la viață pentru cei aflață în situații grave. Sângele este unul dintre puținele lucruri care nu se cumpără, nu se vinde, ci se donează! Sângele salvează viața bolnavilor din spitale şi, de aceea, este atât de important să donăm sânge nu o dată, ci în mod constant“, a spus Elena Pițian, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.

La Centrul de Transfuzii Sanguină au venit asistenţi medicali comunitari,  și mediatori sanitari și angajați de la primăriile localităților Bălești, Vladimir, Bengești Ciocadia, Bălănești, Dănești, Bolboși, Țicleni, Motru, Albeni, Samarinești, Glogova, Ciuperceni, Licurici, Turceni, Berlești, Stejari, Tg. Cărbunești.

Reguli pentru a dona sânge

Pentru ca donarea să se desfăşoare în condiţii optime se recomandă: odihnă suficientă în noaptea prealabilă donării; înainte de donare: alimentaţie uşoară, dar bogată în fier; se vor evita produsele bogate în grăsimi, prăjelile, fiind recomandate carnea slabă, peştele, cerealele, leguminoasele; să nu fumeze cu 2 ore înainte de donare; aport crescut de apă şi evitarea băuturilor care conţin cofeină.

Donatorii trebuie să se încadreze în următoarele condiții: vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani; greutate minimă: 58 kg pentru sexul feminin şi 60 kg pentru sexul masculin; să nu aibă hipotensiune; să nu aibă hipertensiune; să nu fi avut sau să nu aibă una din următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă; să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înaintea donării.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*